Mentalerklæring: Pædofilitiltalt er til fare for andre

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Den 48-årige mand fra Randers, der er tiltalt i danmarkshistoriens største sag om børneporno, udgør en "væsentlig fare for andres liv".

Det konkluderer en mentalerklæring, der er udarbejdet af retspsykiatrien i Region Nordjylland, og som ved mandagens retsmøde er blevet læst op af anklageren ved Retten i Randers.

Ifølge erklæringen er den tiltalte normalt begavet og viser ikke tegn på sindssygdom. Men han udgør en fare for andre, da han ikke viser tegn på skyld, skam eller empati over for de børn, han har krænket, hedder det i erklæringen.

- Observanten erkender at være pædofil, men nægter, at det skulle være ensbetydende med overgreb mod børn, lyder mentalerklæringen, som anklager Morten Rasmussen læser op fra.

Den tiltalte har ifølge anklageskriftet forgrebet sig på fire mindreårige børn, ligesom han har spillet en afgørende rolle som administrator for to pædofile netværk.

Den 48-årige anklages også for at være taget til Rumænien med henblik på at købe et spædbarn, som han kunne forgribe sig på.

Mentalerklæringen beskriver den tiltalte som følelsesmæssigt afstumpet med en svær opvækst præget af vold, problemer med skolen og mangel på sociale relationer.

Han har altid haft vanskeligt ved at begå sig over for kvinder og har ifølge erklæringen interesseret sig for mindreårige piger siden puberteten.

Forvaring er således den rette straf til den tiltalte, da han fortsat udgør en fare for at ville begå overgreb mod andre, lyder det i mentalerklæringen.

Anklager Morten Rasmussen mangler endnu at dokumentere Retslægerådets anbefalinger på baggrund af mentalerklæringen. De ventes fremlagt ved næste retsmøde på fredag.

Det står dog klart, at anklageren går efter at få den tiltalte idømt forvaring - en af de strengeste straffe i det danske retsvæsen, fordi dommen i princippet er på ubestemt tid.

/ritzau/