Mere arbejde gør folk mere syge

Skrevet af admin

22/07/2016

Dagens topnyheder

Når ordrerne vælter ind hos virksomhederne, rammer det medarbejdernes helbred direkte. Sådan lyder konklusionen i en ny dansk-amerikansk undersøgelse.

Det skriver Politiken fredag.

I et af de hidtil største studier af sin art har tre forskere set på sammenhængen mellem eksporten i danske produktionsvirksomheder og de fysiske og psykiske lidelser, medarbejderne bliver ramt af.

Undersøgelsen viser, at antallet af timer blandt hver medarbejder stiger, når en virksomhed eksempelvis øger sin eksport med 10 procent.

Og det forøger antallet af sygedage blandt mænd med 14 procent og blandt kvinder med 24 procent.

- Vores resultater viser, at det har nogle reelle konsekvenser, når man sætter folk til at arbejde for meget, siger økonomiprofessor fra Københavns Universitet Jakob Roland Munch, der sammen med to amerikanske kolleger i gennemsnit har undersøgt mere end 150.000 danskere om året over en periode på 12 år.

- Hvis en virksomhed pludselig har ordrebogen fuld og skal producere mere, må arbejdsgiveren spørge sig selv, om man skal lade sine medarbejdere arbejde mere eller ansætte flere, siger han til Politiken.

Arbejdslivsforsker Hans Jørgen Limborg er begejstret over, at en så stor undersøgelse for første gang har set på sammenhængen mellem arbejdspres og sygdom. Men hovedkonklusionerne kommer ikke bag på ham:

- På det arbejdsmarked, vi har i dag, bliver øget produktion primært hentet, ved at folk arbejder længere og mere intensivt, siger Hans Jørgen Limborg fra konsulentfirmaet TeamArbejdsliv til avisen.

/ritzau/