Mere end 1.000 anholdt efter »Vredens Dag« i Egypten

»Antallet af anholdte medlemmer af Det Muslimske Broderskab nåede 1.004,« lyder det ifølge Reuters i en erklæring fra ministeriet. Alene i hovedstaden Cairo skulle 558 personer være anholdt efter fredagens sammenstød, der ifølge embedspersoner, medier og øjenvidner i interimistiske lighuse kostede op mod 100 mennesker livet. Drabstallet er behæftet med usikkerhed, da der ikke foreligger en officiel opgørelse.

Også antallet af anholdte er behæftet med usikkerhed, da CNN for eksempel citerer egyptiske medier for, at 821 medlemmer af Det Muslimske Broderskab er blevet anholdt.

Ifølge CNN er der ikke kun demonstranter og medlemmer af sikkerhedsstyrker blandt de dræbte, men også journalister, beboere og tilskuere til demonstrationerne.

Situationen er spidset til efter onsdagens begivenheder i Cairo og andre byer, hvor omkring 638 - primært tilhængere af Mohamed Morsi og Det Muslimske Broderskab - meldes dræbt, da politiet ryddede fredelige demonstrationer.

Fredagens begivenheder viste, at broderskabet ikke har tænkt sig at trække sig tilbage. Demonstranter trodsede tåregas, haglgeværer og projektiler fra AK-47 rifler, og Det Muslimske Broderskab opfordrede til daglige demonstrationer i den kommende tid.

Sent fredag aften omringede sikkerhedsstyrker en moske i nærheden af Ramses-pladsen i Cairo, hvor et stort antal Morsi-tilhængere blev fanget. Moskeen var ifølge CNN indrettet som midlertidigt lighus for dræbte demonstranter. Belejringen af Al-Fath-moskeen satte et dystert punktum for fredagens sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og tilhængere af den tidligere præsident Mohamed Morsi, som blev afsat af militæret den 3. juli efter massive folkelige protester mod ham.

Ifølge det statslige nyhedsbureau MENA blev politi og sikkerhedsstyrker bekudt inde fra moskeen, som politiet angiveligt forsøgte at storme. Morsis Friheds- og Retfærdighedsparti oplyser, at »tusinder af mennesker« natten til fredag var fanget i moskeen. Partiet appellerer til forebyggelse af en episode som den i onsdags, hvor op mod 200 mennesker ifølge Reuters blev dræbt i en moske.

Det er ikke muligt at få be- eller afkræftet antallet af personer i moskeen. Omkring klokken 02 ophørte skududvekslingerne ifølge en demonstrant, der opholdt sig i moskeen, skriver nyhedsbureauet AFP.

Amnesty International opfordrede fredag FNs særlige udsending for vilkårlige og udenretslige henrettelser til at udføre en uafhængig hasteundersøgelse af de egyptiske myndigheders »overdrevne og uberettiget dødbringende magtanvendelse«:

»Mens nogle demonstranter brugte vold, var myndighedernes reaktion voldsomt ude af proportioner og skelnede tilsyneladende ikke mellem voldelige og ikke-voldelige demonstranter. Tilskuere var også fanget i volden. Sikkerhedsstyrker greb til dødbringende magt, hvor det ikke var strengt nødvendigt for at beskytte menneskeliv eller forhindre alvorlig skade - det er en klar overtrædelse af internationale love og standarder,« lød det fra programdirektør Philip Luther fra Amnesty International i Mellemøsten og Nordafrika.

EU-landenes ledere mødes mandag for at diskutere situationen i Egypten, som ifølge den franske præsident, Francois Hollande, og udenrigsminister Laurent Fabius har potentiale til at udvikle sig til en regulær borgerkrig.

Udenlandske rejseselskaber er begyndt at hente deres kunder hjem fra Egypten og at ombooke planlagte rejser til andre destinationer, ligesom en række lande fraråder rejser til landet.

Rejsebureauernes retræte kan få store konsekvenser for den økonomiske situation i Egypten, hvor mere end en tiendedel af bruttonationalproduktet ifølge Reuters kommer fra turisme.

Mens volden hærger Egypten er der intet nyt om landets tidligere leder, der ikke er set offentligt siden sin afsættelse og som ifølge tidligere udmeldinger fra militæret og overgangsregeringen tilbageholdes.

Dagens Gossip