Mere end hver tredje yngre kvinde får stadig ‘blodprops-p-piller’

Skrevet af Ninna Andreasen

05/06/2015

Dagens topnyheder

Allerede i 2012 anbefalede Sundhedsstyrelsen, at læger skulle udskrive de såkaldte 2. generations p-piller til yngre kvinder, fordi de har den laveste risiko for at medføre blodpropper.

Men mere en end tredjedel - 38 procent - af yngre kvinder får stadig 3. og 4. generationspiller, som er mistænkt for at have flere liv på samvittigheden.

Det viser en undersøgelse blandt unge kvinder på p-piller samt deres mødre, som er foretaget af Kompas Kommunikation.

Ifølge en pressemeddelelse støtter professor Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet op om billedet, undersøgelsen tegner.

- Selvom mange kvinder efterhånden er skiftet til 2. generations p-piller, viser undersøgelsen, at der stadig er mange, der tager de typer af p-piller med højest blodproprisiko. Risikoen for at få en blodprop i benet eller lungen er dobbelt så høj ved brug af de såkaldte 3. og 4. generations p-piller i forhold til de piller, vi kalder 2. generations p-piller, og den risiko er der jo ingen grund til at løbe, når der findes bedre alternativer, siger han.

Læs også: Bekræftet: De nyeste p-piller giver en væsentlig forhøjet risiko for blodpropper

Fordi der er forskel på risikoen for blodpropper ved pillerne, ændrede Sundhedsstyrelsen i 2012 anbefalingerne til de danske læger og opfordrede dem til at udskrive 2. generations p-piller. Men det er ikke kun de nye p-pillebrugere, der bør begynde med dem.

Også kvinder, der allerede er på de nyere typer af piller, bør skifte, mener Øjvind Lidegaard.

- Uanset hvor lang tid, man har brugt p-piller, er ens risiko for blodpropper altid højere end hos kvinder, der ikke bruger p-piller. Så selvom man trives på en anden type p-pille og har taget den i årevis, bør man skifte til 2. generationspiller, understreger han.

Læs også: Undersøgelse: P-piller kan krympe din hjerne

Han opfordrer alle kvinder, som tager p-piller til at være opmærksom på tegnene for blodpropper i lungerne. Det er pludselige smerter i brystet og vejrtrækningsbesvær.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: