Mere gang i dankortet giver ikke forbrugsfest

Dankortet blev i februar brugt til at betale indkøb, regninger og andet for 23 milliarder kroner. Det er en stigning på 5,1 procent i forhold til februar sidste år, viser tal fra Nets, der står for dankortet.

- Når man dertil husker på, at dankortomsætningen steg med 1,5 procent i januar, så kan vi konkludere, at privatforbruget har fået en fornuftig start på 2014, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Han mener, at merforbruget giver håb om, at privatforbruget nu så småt er på vej op i gear efter et på alle måder sløjt 2013.

- Vi forventer dog ikke, at det er startskuddet til en ny forbrugsfest i dansk økonomi. De fleste danskere vil kun opleve en beskeden fremgang i rådighedsbeløbet i år, og mange bokser tilmed fortsat rundt med en stor gæld, siger han.

- Dermed vurderer vi også, at danskerne stadig vil have fokus på opsparing og nedbringelse af gæld. Vi forventer kun en beskeden vækst i forbruget på 0,7 procent i år, siger Tore Stramer.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, siger, at trods tendensen til, at dankortet bruges i stedet for kontanter, er det alligevel et signal om, at danskernes privatforbrug er kommet pænt fra start i år.

- Vi er fortsat af den holdning, at der ligger et stort forbrugspotentiale og gemmer sig under danskernes hovedpuder, siger Helge J. Pedersen.

- Hvornår det bliver forløst, er endnu usikkert, men en vending på bolig- og arbejdsmarkedet ville være de største garanter herfor. I 2013 var der en næsten flad udvikling i privatforbruget, men i år venter vi en fremgang på 1,2 procent, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip