Mere gang i dankortet giver ikke forbrugsfest

Dankortet blev i februar brugt til at betale indkøb, regninger og andet for 23 milliarder kroner. Det er en stigning på 5,1 procent i forhold til februar sidste år, viser tal fra Nets, der står for dankortet.

- Når man dertil husker på, at dankortomsætningen steg med 1,5 procent i januar, så kan vi konkludere, at privatforbruget har fået en fornuftig start på 2014, siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit.

Han mener, at merforbruget giver håb om, at privatforbruget nu så småt er på vej op i gear efter et på alle måder sløjt 2013.

- Vi forventer dog ikke, at det er startskuddet til en ny forbrugsfest i dansk økonomi. De fleste danskere vil kun opleve en beskeden fremgang i rådighedsbeløbet i år, og mange bokser tilmed fortsat rundt med en stor gæld, siger han.

- Dermed vurderer vi også, at danskerne stadig vil have fokus på opsparing og nedbringelse af gæld. Vi forventer kun en beskeden vækst i forbruget på 0,7 procent i år, siger Tore Stramer.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, siger, at trods tendensen til, at dankortet bruges i stedet for kontanter, er det alligevel et signal om, at danskernes privatforbrug er kommet pænt fra start i år.

- Vi er fortsat af den holdning, at der ligger et stort forbrugspotentiale og gemmer sig under danskernes hovedpuder, siger Helge J. Pedersen.

- Hvornår det bliver forløst, er endnu usikkert, men en vending på bolig- og arbejdsmarkedet ville være de største garanter herfor. I 2013 var der en næsten flad udvikling i privatforbruget, men i år venter vi en fremgang på 1,2 procent, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip