Mere tåregas mod tyrkiske demonstranter

Det er gået hårdest for sig i Istanbul, hvor optøjerne startede tidligere på ugen. Her forsøgte en gruppe demonstranter søndag at nå frem til premierminister Recep Tayyip Erdogans kontor, men ifølge AFP blev de tvunget tilbage, da politiet tog tåregasgranaterne i brugt.

Søndag er der ligeledes blevet brugt tåregas mod demonstranter i hovedstaden Ankara samt storbyerne Adana og Izmir, oplyser Reuters.

Demonstrationerne udbrød i Istanbul som protest mod regeringens planer om at bygge en række osmannisk-inspirerede bygninger på Taksim Pladsen, men nu drejer det sig i højere grad om en generel protest mod den konservative og populistiske regering.

I et TV-interview søndag siger Erdogan, at der ligger ren ideologi bag demonstrationerne, som han mener, er iværksat af det største oppositionsparti, Republikanske Folkeparti (CHP).

»Det handler om mit regerende parti (AKP, red.), om mig selv, om det kommende kommunalvalg i Istanbul og om at få AKP til at miste stemmer her,« siger premierministeren ifølge Reuters.

Det socialdemokratiske oppositionsparti CHP afviser imidlertid, at det står bag demonstrationerne. Et ledende partimedlem, Mehmet Akif Hamzacebi, påpeger, at det ikke blot er CHP-folk, der demonstrerer mod Erdogan.

»Folket, der er gået på gaderne over hele Tyrkiet, er ikke kun fra CHP, men fra alle ideologier og fra alle partier. Erdogan bør ikke skyde skylden på CHP, men drage den nødvendige lære af det, der er sket,« siger han til Reuters.

Ifølge AFP oplyser indenrigsminister Muammer Güler, at mere end 1.700 personer er blevet arresteret under urolighederne, der foreløbig har ramt 67 byer landet over.

Dagens Gossip