Merkel: Aftale med Tyrkiet kan afslutte flygtningekrise

Skrevet af admin

16/03/2016

Dagens topnyheder

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at en planlagt aftale mellem EU og Tyrkiet udgør den første reelle chance for at for få bragt flygtningekrisen til en afslutning. Men hun understreger, at EU-landene ikke vil søge at få en aftale i stand for enhver pris.

Forud for et todages topmøde torsdag og fredag mellem EU og Tyrkiet i Bruxelles gør den tyske forbundskansler det klart, at EU vil stå fast på krav om, at borgerrettighederne bliver respekteret i Tyrkiet, og at tyrkernes ønske om at komme med i EU på sigt "ikke er en del af den nuværende dagsorden."

Det splittede EU, der er desperat opsat på at finde en løsning på den største flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig, sætter sin lid til en aftale med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Planen, som bliver kaldt for en "game-changer", indebærer, at Tyrkiet effektivt sætter en stopper for flygtninges dødsensfarlige rejser over havet og tager imod illegale flygtninge fra Grækenland.

For hver syrisk flygtning Tyrkiet tager imod, kan landet sende én mere til EU-landene i et mere velorganiseret fordelingsprogram.

Men den foreslåede aftale, som også vil sikre Tyrkiet lettere adgang til de visumfrie Schengen-lande og en fremskyndelse af optagelsesforhandlingerne, er blevet skarpt kritiseret på flere fronter.

Kritikere udtrykker bekymring for menneskerettighedskrænkelser i Tyrkiet med henvisning til anholdelse af journalister og akademikere og optrappet militær magtanvendelse mod kurdiske separatister.

Frankrig har advaret Tyrkiet mod at forsøge at presse EU for meget, og den tjekkiske præsident, Milos Zeman, beskylder direkte Tyrkiet for at udøve "pengeafpresning".

Merkel, som onsdag talte om topmødet med tyrkerne i Forbundsdagen, understreger, at der ikke vil blive taget genveje for at få en aftale i stand.

- EU vil fortsat give udtryk for sine overbevisninger i forhold til Tyrkiet - for eksempel med hensyn til pressefrihed og behandlingen af kurdere, siger hun.

/ritzau/AFP