Merkel beklager Grækenland i euroen

Sådan lyder det nu fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, efter at Grækenland og landets dårlige økonomi er blevet en del af den tyske valgkamp.

Under et pressemøde i den tyske by Rendsburg skruede Merkel bissen på og kritiserede sin forgænger, socialdemokraten Gerhard Schröder, for at have lukket grækerne ind i samarbejdet om den fælles mønt.

»Kansler Schröder accepterede Grækenland i 2001 og svækkede stabilitetspagten, og begge beslutninger var fundamentalt forkerte. Det er en af årsagerne til vores nuværende problemer,« sagde Merkel ifølge The Telegraph.

Hun gentog også sit ønske om, at euroen atter bliver en stærk valuta, men advarede samtidig om, at det kun vil ske gennem reformer i gældsplagede lande som Grækenland.

»Et forenet euroområde er så stor en gevinst, så stor en velsignelse, at vi ikke kan skabe tvivl om det. Det er derfor euroen er mere end en valuta. Det er årsagen til, at vi har vist solidaritet, men solidariteten har altid været bundet til reformansvar for de lande, der oplever vores solidaritet,« sagde Merkel ifølge The Telegraph.

Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, gjorde det tidligere på måneden klart, at Grækenland kan få brug for en ny lånepakke, og det har skabt debat i Tyskland, hvor mange borgere frygter, at Tyskland skal stå for størstedelen af lånet.

Søndag ville Merkel ikke udelukke, at en ny lånepakke kan komme på tale, men hun afviste samtidig at give grækerne nedslag i gælden - det kan skabe en dominoeffekt af usikkerhed i eurozonen, hævder hun.

Mandag fastslog Grækenlands finansminister, Yannis Stournaras, at hans land kan få brug for at genforhandle lånebetingelserne for at lette gældsbyrden. Stournaras ser blandt andet gerne, at grækerne skal betale lavere renter og desuden får længere tid til at tilbagebetale sit lån på 240 milliarder euro.

Det tyske valg finder sted 22. september, og meningsmålingerne giver foreløbig Angela Merkel og hendes borgerlige parti, CDU, et forspring. Vælgerne belønner blandt andet Merkel for hendes håndtering af eurokrisen og hendes hårde linje over for de lande, der har en skrøbelig økonomi, skriver The Telegraph.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip