Merkel: Det var på høje tid jeg kom

Skrevet af admin

28/04/2015

Mest læste i dag

Efter en vanskelig historie er Danmark og Tyskland nået frem til et tæt samarbejde, ja faktisk et venskab, og det er et lykketræf.

Sådan lyder det fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel, på det fælles pressemøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i anledning af Merkels statsbesøg i Danmark.

- Vi føler os begge to forpligtet til at pleje venskabet mellem nabolandene, også når der ikke er problemer. Derfor er jeg rigtig, rigtig glad for at være her i dag, siger Angela Merkel.

Det er forud for besøget blevet diskuteret, om besøget fra forbundskansleren, der bliver kaldt verdens mest magtfulde kvinde, vil kaste et positivt lys over den danske statsminister forud for det forestående folketingsvalg.

Men ifølge Merkel selv er der snarere tale om et besøg, der burde være afviklet for længe siden.

- Mit besøg kommer faktisk lidt for sent. Jeg har haft en invitation meget længe. Det er på høje tid, jeg kommer, siger forbundskansleren.

- Jeg har nærmest lidt dårlig samvittighed, for hvis man får en invitation fra en god veninde, så kommer man, tilføjer hun.

Også den danske statsminister giver udtryk for, at der er et tæt forhold mellem både de to lande og de to regeringsledere. Særligt takker statsministeren for støtten efter terrorangrebet i København i februar.

- Det varmede, siger Helle Thorning-Schmidt.

På vej til statsministerens embedsbolig, Marienborg, nåede de to regeringsledere forbi Krudttønden, hvor terrorangrebet i februar fandt sted.

Ud over det generelle forhold mellem de to lande fremhæver kansleren også, at Danmark og Tyskland har fælles holdninger til mange af de store spørgsmål, der dominerer debatten i Europa.

Blandt andet nævner Merkel flygtningesituationen i Middelhavet og krisen i Ukraine, hvor Danmark og særligt Helle Thorning-Schmidt ifølge forbundskansleren har haft stor betydning for, at det er lykkedes at skabe enighed i EU om sanktioner mod Rusland.

/ritzau/