Merkel diskuterer flygtningekrise med Tyrkiets ledere

Skrevet af admin

18/10/2015

Dagens topnyheder

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, fik ros, da hun søndag var i Istanbul for at diskutere flygtningekrisen i EU med Tyrkiets regering.

Merkel har "ikke vendt det blinde øje" til krisen, siger den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu.

- Mange andre sagde, at flygtningene skulle sendes tilbage (fra EU, red.). Hun udviste en humanitær holdning, siger Davutoglu på en pressekonference efter mødet.

Han roser EU for nu at udvise en "langt bedre tilgang" til krisen.

- Spørgsmålet om at dele fremover er meget vigtigt, siger den tyrkiske premierminister.

Den tyske regeringsleder mødtes også med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i det historiske Dolmabahce-palads.

Merkels etdages besøg i Tyrkiet er kommet i stand på kort tid som følge af den voksende flygtningekrise, hvor flygtninge og migranter fortsat strømmer til Europa fra Balkan. Tyskland tager imod omkring 10.000 næsten dagligt.

EU ønsker at se Tyrkiet gøre mere for at sikre sine grænser og dermed bidrage til at dæmme op for den historiske indstrømning af mennesker fra Syrien og Irak samt andre konfliktzoner.

Til gengæld ønsker Tyrkiet mere anerkendelse for den rolle, som landet har spillet ved at være værtsland for over to millioner syriske flygtninge samt en konkret forhøjelse af finansiel hjælp og mere dynamik i dets langvarige optagelsesforhandlinger med EU.

Tyrkiet har udtrykt skuffelse over EU's hidtidige indsats.

- Tyrkiet har indtil videre kun fået en smule international hjælp til det enorme bidrag, landet har ydet, erkender Merkel.

Hun tilføjer, at det ikke kan være i nogens interesse, at den store flygtningebyrde fører til øget ulovlig indvandring til EU.

- Vi vil engagere os stærkere finansielt gennem EU. Tyskland vil gøre sin del, siger Merkel.

EU-landenes stats- og regeringschefer godkendte på et topmøde i torsdags en handlingsplan, hvor EU blandt andet lover at give flere penge og politisk støtte til Tyrkiet til gengæld for, at tyrkerne gør mere for at sikre sine grænser og give bedre forhold for flygtninge.

Tyskland har længe været hovedmålet for flygtningene, som for det meste kommer gennem Tyrkiet og Balkan. Tyskland ventes i år at skulle registrere op mod en million asylansøgere.

/ritzau/AFP