Merkel: EU er ikke en social union

I debatten om danske børnepenge til EU-borgere, som har delt det danske folketing, synes den tyske forbundskansler, Angela Merkel, at komme modstanderne mod børnecheck til udlændinge fra dag et til undsætning.

På et pressemøde torsdag i den britiske hovedstad, London, konstaterede hun, at EU handler om fri bevægelighed inden for Europas grænser, men det er ikke en social union, hvor velfærdsydelser er en ret for enhver tilvandret.

- Hvis den fri bevægelighed ville have som konsekvens, at alle og enhver, som søger arbejde i Europa, har mulighed for at komme til Tyskland og modtage den tilsvarende understøttelse som den, der længe har været arbejdsløs i Tyskland efter 20-30-40 års arbejde, så er det ikke den fortolkning af fri bevægelighed, jeg ønsker mig.

EU-landenes sociale systemer er alt for forskellige til, at det kan fungere, konstaterede Merkel.

- Det vil ingen af vore lande kunne holde til, for vi er ikke en social union, fastslår kansleren.

Det er et tema, som hendes vært, premierminister David Cameron, tidligere har bragt op i Storbritannien.

- Vi kommer kun på samme leveniveau (i EU), hvis vi skaber vækst og arbejdspladser og ikke ved at gøre tilvandring til de sociale ordninger mulig, mener Merkel.

Definitionen på fri bevægelighed trænger til at blive gået efter i sømmene.

- Så vil vi også finde en løsning på det, mener hun.

I Storbritannien har den britiske debat fokuseret på tilstrømningen af EU-borgere fra Østeuropa.

Premierminister Cameron har erklæret, at han vil lægge låg over, hvor mange velfærdsydelser EU-borgere kan modtage, og han vil betinge sig, at indvandrere er i arbejde, hvis de skal modtage sociale ydelser.

/ritzau/

Dagens Gossip