Merkel får et stort ja til Grækenland-forhandlinger

Den tyske forbundsdag har ved en afstemning fredag givet grønt lys til forhandlinger om en ny græsk hjælpepakke på op mod 86 milliarder euro.

439 medlemmer af Forbundsdagen stemte for, 119 stemte imod, mens 40 afstod fra at stemme.

Dermed har forbundskansler Angela Merkels regering fået mandat til at forhandle om den tredje hjælpepakke til det kriseramte Grækenland.

Det forholdsvis store antal nej-stemmer afspejler en stigende modstand i Tyskland mod at blive ved med at sende tyske skatteyderes penge til Grækenland, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

I forvejen er Tyskland det euroland, der har bidraget mest til de to hjælpeprogrammer, Grækenland har fået siden 2010.

En af modstanderne inden for Merkels eget CDU-parti, Klaus-Peter Willsch, sagde under fredagens debat i Forbundsdagen, at det bliver vanskeligt at præsentere reformer, som man ikke ved, om Grækenland har viljen til at implementere.

- Problemerne ligger i Grækenland og kan kun løses i Grækenland, mener Willsch ifølge dpa.

Under debatten gentog Merkel, at Grækenland hører hjemme inden for eurosamarbejdet.

- Alternativet til denne aftale vil ikke være en "timeout" fra euroen, men derimod forudsigeligt kaos, siger Merkel.

- Vi vil udvise grov forsømmelse og handle uansvarligt, hvis vi ikke i det mindste forsøger dette, tilføjer kansleren i sin tale til Forbundsdagen.

Mandag morgen nåede Merkel og de øvrige eurolandes ledere efter 17 timers forhandlinger frem til en aftale, som den tyske kansler betegner som et "sidste forsøg" på at finde en løsning på det græske gældsdrama.

598 af Forbundsdagens 631 medlemmer var til stede ved fredagens afstemning.

Også i Østrig har parlamentet ved en afstemning fredag godkendt, at den østrigske regering kan fortsætte forhandlingerne om en hjælpepakke.

/ritzau/

Dagens Gossip