Merkel fejrer ti år ved magten med hænderne fulde

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kan søndag markere, at det er ti år siden, hun overtog posten som politisk leder af EU's største økonomi og mest folkerige land.

Det er en milepæl, som kun to andre kanslere i efterkrigstiden har nået før hende.

Jubilæet kommer i en tid, hvor Tyskland for alvor har brug for lederskab. Næsten en million flygtninge og migranter er kommet til landet i år, og det har sendt den ellers urokkelige Merkel ned i popularitetsmålingerne over de seneste måneder.

Selv kaldte hun forleden asylpresset på Tyskland og Europa for sin største udfordring, mens hun har siddet for bordenden i tysk politik.

Det skete i en tale hos søsterpartiet CSU i Bayern fredag.

CSU-leder Horst Seehofer er Merkels mest højlydte kritiker, når det kommer til hendes håndtering af asyltilstrømningen, hvor hun har nægtet at sætte et øvre loft over antallet, som Tyskland kan og vil tage imod.

Men presset på Tyskland ændrer ifølge Angela Merkel ikke på, at hun som leder står i spidsen for en nation, der synes enormt stærk.

- Tyskland er Europas stærkeste land. Tyskland er vores fædreland, Europa er vores fremtid - ligegyldigt, hvor meget det nogle gange nager os, sagde hun til søsterpartifællerne.

I løbet af Merkels ti år ved magten har hun på sin egen stilfærdige facon taget lederskab i de kriser, der har været nationalt og internationalt.

Hun har blandt andet stået bag Tysklands genkomst som et økonomisk lokomotiv for hele Europa, vist lederskab i den europæiske finanskrise og indtaget en rolle som nøgleforhandler i den ukrainsk-russiske konflikt.

Senest har hun placeret sig selv som Europas moralske autoritet i den verserende flygtningekrise - på trods af indenrigspolitiske tæsk, bemærker Washington Post i avisens artikel op til kansler Merkels tiårsjubilæum.

- Derhjemme har EU's mest folkerige land gennemgået mange forandringer, men Merkel har vundet vælgernes tillid med en aura af betryggende stabilitet, som har givet hende kælenavnet "Mutti", lyder det i artiklen om 61-årige Merkel.

Angela Merkel har endnu ikke meldt ud, om hun ønsker at fortsætte som kansler efter næste valg i 2017.

Der synes ikke at være nogle konkurrenter inden for Merkels eget parti, der kan true hende, og Socialdemokraterne halter fortsat langt efter CDU i meningsmålingerne.

Uanset hvilken beslutning, Merkel træffer, vil den helt sikkert være velovervejet. Hun er kendt for at analysere tingene til bunds, før en vigtig beslutning skal træffet.

- Jeg har altid villet vide, hvad der venter mig, selv om det muligvis har kostet mig noget spontanitet, har hun tidligere sagt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip