Merkel giver energipolitikken førsteprioritet

Det er seks uger siden, at Angela Merkel blev genvalgt til sin tredje embedsperiode som tysk forbundskansler. Men først onsdag har hun fremlagt sin store koalitions arbejdsprogram for Forbundsdagen i Berlin.

Den kristeligt demokratiske forbundskansler udstikker en klar målsætning for, hvad der bliver den vigtigste opgave i de kommende fire års valgperiode: Den grønne omstilling fra atom- og kulkraft til vedvarende energi.

Det er en kolossal opgave, Tyskland står over for, erkender Merkel, der også mener at vide, at resten af verden for øjeblikket følger energiskiftet i EU's største land med en blanding af nysgerrighed og hovedrysten.

- Der findes ikke noget andet sammenligneligt land i verden, som tager fat på en så radikal forandring af sin energiforsyning, siger CDU-formanden i sin regeringserklæring i Rigsdagen.

- Hvis energiomlægningen lykkes for os, bliver det et eksporthit. Hvis der er et land, det kan lykkes for, er det Tyskland, fastslår kansleren.

Modsat hvad hun plejer, sidder Merkel ned under talen som følge af en skiulykke.

Den 59-årige kansler pådrog sig et bækkenbrud, da hun styrtede på langrend i vinterferien i Schweiz, og derfor er hun onsdag den første kansler nogensinde, som holder en regeringserklæring siddende.

I den en time lange tale roser Merkel regeringssamarbejdet med socialdemokraterne i SPD, som indtil valget i september sidste år ellers var CDU/CSU's hovedmodstander.

- Vi satser på solide finanser og investerer i vort lands fremtid. Den sociale markedsøkonomi er vort kompas, fordi dens målsætninger er tidløse. Den sætter mennesket i centrum, fastslår hun.

Det er SPD's formand, Sigmar Gabriel, der som ny økonomi- og energiminister har ansvaret for at lukke de resterende tyske atomkraftværker, få stoppet de tyske elprisers himmelflugt og øget andelen af vedvarende energi i strømforsyningen til 80 procent i 2050.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip