Merkel: Ingen forhandlinger før briterne melder sig ud

Tyskland, Frankrig og Italien er enige om, at der ikke skal være drøftelser med Storbritannien om et exit fra EU, før briterne formelt indgiver deres udmeldelse af EU.

Det siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, efter et møde mellem de tre landes politiske ledere i Berlin mandag.

Briterne skal aktivere den såkaldte exitparagraf - artikel 50 i Lissabontraktaten - inden man kan begynde at forhandle om vilkårene for udtrædelsen af EU.

- Vi er enige om dette. Der vil ikke finde uformelle eller formelle forhandlinger sted om Storbritanniens exit, før der er indgivet en ansøgning om at forlade EU, siger Merkel, på en pressekonference efter mandagens møde i Berlin.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger, at der ikke er grund til at spilde tiden. Den britiske udmelding bør komme snarest, understreger han efter mødet med Merkel og den italienske premierminister, Matteo Renzi.

- At være ansvarlig vil sige ikke at spilde tiden i spørgsmålet om Storbritanniens afgang, og ikke vente med at give nye impulser til EU, det vil sige de 27 medlemslande, siger Hollande.

- Intet er værre end usikkerhed. Usikkerhed giver irrationel adfærd. Usikkerhed får altid finansmarkederne til at opføre sig irrationelt, tilføjer den franske præsident.

Den afgående britiske premierminister, David Cameron, sagde tidligere på dagen, at Storbritannien ikke vil komme med den formelle EU-udmeldelse "på nuværende tidspunkt", i og med at landet først må "beslutte, hvilket forhold vi vil have til EU".

Cameron understregede i det britiske parlament, at beslutningen om at aktivere paragraf 50 er en, briterne selv skal tage.

- Dette er en suveræn beslutning, og det vil være Storbritannien og kun Storbritannien, der tager den beslutning, siger Cameron.

/ritzau/

Dagens Gossip