Merkel må formentlig danne bred koalition

»Det er en stor personlig sejr for Merkel og for CDU, men selvfølgelig en bet for hende, at hendes koalitionspartner ikke ser ud til at komme med,« siger professor Peter Nedergaard fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet til Berlingske Nyhedsbureau.

Det betyder med al sandsynlighed, at kansleren fortsat hedder Merkel, mens en nyslået SPD-leder får udenrigsministerposten. Merkels udfordrer, Peer Steinbrück, gjorde nemlig klart inden valget, at han ikke ville gå i regering med CDU-lederen.

Da det fortsat ikke er et endeligt resultat, er der endnu usikkerhed omkring liberale FDP, men i exitpollen står partiet kun til at få 4,5 procent af stemmerne. Det betyder, at partiet risikerer at ryge under spærregrænsen på fem procent og derfor helt ud af Forbundsdagen. Det er ifølge Michael Ehrenreich, direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab, et »historisk resultat«, fordi partiet for første gang siden Anden Verdenskrig ikke vil være repræsenteret i Forbundsdagen.

»Partiet er ude i et meget stort stormvejr i øjeblikket, og der venter partiet, når det ikke er parlamentarisk repræsenteret, en meget vanskelig tid,« siger han til TV 2 News.

Ifølge Peter Nedergaard er nogle af FDPs vælgere gået over til det euro-kritiske parti, Alternative für Deutschland, AfD, som ligger lige på vippen til at komme ind med 4,8 procent i den første exitpoll.

Dog vil det nye parti ikke - hvis det endelige resultat viser, at nok tyskere har stemt på AfD - gøre en forskel, vurderer Peter Nedergaard.

»Merkel har meldt ud, at hun ikke vil bruge AfD overhovedet, ligesom SPD har sagt, at partiet ikke vil bruge Linke.«

Derfor mener han, at vi kan se frem til nogle flere år med samme linje som hidtil.

»Det er et velpolstret Tyskland, som bliver stærkere. Landet har god økonomi og lav arbejdsløshed, og fordi landet er den vigtigste spiller i Europa, kan det tillade sig at stille krav til andre. Så det vil se ud som hidtil,« siger Peter Nedergaard.

Dagens Gossip