Merkel om tysk spionsag: Den Kolde Krig er ovre

Skrevet af admin

13/07/2014

Mest læste i dag

Forbundskansler Angela Merkel beklagede i weekenden et sammenbrud i tilliden mellem Tyskland og USA efter en spionagesag, der har ført til, at CIA's chef på den amerikanske ambassade i Berlin er blevet bedt om at forlade forbundsrepublikken.

Det er et hidtil uset skridt overfor en af landets vigtigste allierede.

Merkel understregede på tysk tv vigtigheden af tillid, da tiden, hvor stormagterne spionerede mod hinanden under Den Kolde Krig, er ovre. Kansleren voksede op i det østtyske DDR, hvor Stasis overvågning var allestedsnærværende.

- Vi lever ikke længere i tiden under Den Kolde Krig, hvor alle mistænker hinanden. Jeg mener, at efterretningstjenester i det 21. århundrede bør fokusere på vigtige sager.

- Vi arbejder tæt sammen med amerikanerne, og jeg håber, at det vil fortsætte, siger hun til den tyske tv-station ZDF og tilføjer, at hun håber på, at der sker en forandring.

Det nye diplomatiske lavpunkt mellem de to nationer kom efter afsløringer af, at to tyskere - en efterretningsmedarbejder og en soldat - er mistænkt for omfattende spionage for amerikanerne henholdsvis i Forbundsdagen og forsvarsministeriet i Berlin.

Også den kommende formand for EU-Kommissionen, Jean Claude-Juncker, melder få dage inden sin forventede godkendelse i EU-Parlamentet ud, at regeringerne bør prioritere kontrollen med efterretningstjenesterne.

- Vi har her et ægte demokratiproblem. Regeringerne har mistet kontrollen over deres efterretningstjenester, der normalvis ikke bør operere i et juridisk tomrum, men bør stå til ansvar overfor regeringerne, siger han til det tyske magasin Bild am Sonntag.

Den tidligere premierminister i Luxembourg har selv været offer for en efterretningsskandale, der førte til, at han sidste år blev tvunget til at trække sig som EU's længst siddende regeringschef.

Han blev beskyldt for at have ladet landets efterretningstjeneste køre friløb i årevis uden nogen kontrol. Luxembourgs efterretningsvæsen, Srel, skal efter Den Kolde Krigs afslutning have lavet utallige ulovlige aflytninger.

/ritzau/AFP