Merkel opfordrer til reformer af FN's Sikkerhedsråd

Skrevet af admin

26/09/2015

Dagens topnyheder

Det er på høje tid, at FN's Sikkerhedsråd bliver ændret, så det afspejler de reelle magtforhold i verden i det 21. århundrede, siger forbundskansler Angela Merkel.

- Vi har brug for en ny måde at løse problemerne på. Det gør reformer af Sikkerhedsrådet nødvendigt. Rådet skal afspejle de virkelige magtforhold i verden bedre, end det sker i den nuværende situation, siger hun.

Opfordringen fra Merkel blev fremsat, da hun lørdag mødtes med regeringschefer fra Brasilien, Indien og Japan.

- Vi må gå forsigtigt og klogt frem. Vi må finde allierede, hvis det skal lykkes os at nå frem til målet, pointerer den tyske forbundskansler, som deltager i et særtopmøde i New York i forbindelse med FN's Generalforsamling.

Det er vindermagterne fra Anden Verdenskrig, som fortsat har veto i Sikkerhedsrådet, hvor de er permanente medlemmer.

Mange mener, at vetoret kan være og har været ødelæggende for FN's mulighed for at agere, hvilket er så meget desto værre, når rådet ikke repræsenterer de globale magtstrukturer i dag.

De fem permanente medlemmer er USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina.

Sikkerhedsrådet har yderligere 10 medlemmer, som vælges på skift blandt de resterende medlemslande.

USA har forsigtigt støttet idéen om forandring, som først og fremmest ventes at være til fordel for lande som Tyskland, Japan, Brasilien og Indien. FN-diplomater siger, at det er Kina og i mindre grad Rusland, som er hovedmodstanderne af idéen.

/ritzau/Reuters