Merkel: Ruslands handlinger undergraver Vestens tillid

Ruslands handlinger i Ukraine har undergravet Vestens tillid til den store nabo mod øst, siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, inden hun rejser til Nato-topmøde i Polen.

- Hvis man i ord og handlinger drager folkeretten og grænsernes ukrænkelighed i tvivl, så vil tilliden naturligvis forsvinde, fortæller Merkel Forbundsdagen i Berlin torsdag.

Når lederne fra Nato-landene mødes i Warszawa fredag og lørdag, så "vil det ske i en periode, hvor sikkerhedssituationen har ændret Europa betydeligt", siger hun med henvisning til krigshandlingerne i Irak, Syrien og Libyen.

På mødet i Warszawa skal der lægges sidste hånd på en række ændringer, der vil blive de mest omfattende siden Sovjetunionens sammenbrud.

De skal kunne modvirke, hvad der i Nato-kredsen opfattes som et revanchistisk og utilregneligt Rusland efter den russiske intervention i det østlige Ukraine og annekteringen af den ukrainske halvø Krim i 2014.

- Ruslands handlinger har gjort vore østlige allierede dybt foruroliget, konstaterer Merkel.

Derfor er det påkrævet, at de bliver forsikret om, at deres sikkerhed er dækket af Nato-traktatens artikel 5 om et fælles forsvar - at et angreb på ét land er et angreb på samtlige Nato-lande.

- Alliancen behøver en stærkere tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen, understreger hun.

Men Merkel, der forstår og taler russisk, har på trods af de store modsætninger opretholdt en dialog med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Og hun fortæller det tyske parlament, at Vesten må blive ved med at føre en samtale med Rusland.

Afskrækkelse og dialog skal gå hånd i hånd, forklarer hun.

Nato har besluttet at udstationere 1000 soldater i hver af de tre baltiske lande og Polen. Det ses som en symbolsk tilkendegivelse fra USA og de øvrige Nato-lande om, at man vil være villig til at forsvare disse lande uanset hvad.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip