Merkel står over for partioprør om Grækenland

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, kan se frem til et oprør i sit eget konservative parti CDU, når Forbundsdagen onsdag stemmer om den tredje økonomiske redningspakke.

De tyske lovgivere har afbrudt deres ferie for at kunne møde op til afstemningen, der meget vel kan blive Grækenlands sidste chance for at forblive i euroen.

Op mod en fjerdedel af Merkels parti og det bayriske søsterparti CSU ser ud til at ville stemme imod. Det kan betyde en alvorlige svækkelse af den ellers så magtfulde og populære forbundskansler.

Under alle omstændigheder tjener det som en advarsel til regeringen om ikke at vende tilbage med flere ønsker om økonomisk hjælp til Grækenland.

Merkel vil få et flertal ved onsdagens afstemning. Det vil medlemmerne af det andet regeringsparti, det socialdemokratiske SPD, og De Grønne sikre.

- Den græske regering har arbejdet meget konstruktivt og har foretaget en 180 grader vending, konstaterer SPD's budgetekspert Carsten Schneider.

Eurolandenes finansministre har allerede støttet redningspakken, men den skal godkendes i flere af eurolandenes parlament.

Bild har undersøgt modstanden i Merkels konservative bagland, og avisen har regnet sig frem til, at i værste fald vil op mod 120 medlemmer af CDU og CSU nægte at støtte redningspakken.

Merkel advarede i weekenden om, at modstandere i hendes eget parti risikerer deres udvalgsposter og andre tillidshverv i CDU, hvis de ikke vil følge trop.

Ude i horisonten flimrer andre problemer med den græske kæmpegæld, der er på vej mod 200 procent af det årlige bruttonationalprodukt.

Den Internationale Valutafond (IMF), der sammen med eurolandene og Den Europæiske Centralbank, finansierer redningspakken på 86 milliarder euro, har advaret om, at valutafonden vil trække sig, hvis græsk økonomi trods den tredje redningspakke ikke er bæredygtig

IMF må ifølge egne regler ikke bidrage med lån og finansiering til gældsplagede lande, hvis økonomi ikke er bæredygtig.

Det mener IMF ikke Grækenland er med den nye redningspakke og ser ikke anden udvej end at eftergive en del af Grækenlands gæld. Det problem skal løses, ellers er der en overhængende risiko for, at IMF trækker sig helt.

Men Merkel har tidligere pure afvist, at det kan komme på tale at eftergive en del af Grækenlands gæld til blandt andet tyske banker og institutioner.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip