Merkel strækker sig for at beholde Storbritannien i EU

Skrevet af admin

06/01/2016

Dagens topnyheder

For at beholde Storbritannien i EU vil den tyske forbundskansler, Angela Merkel, gerne forhandle en "fornuftig pakke" på plads om betingelser for britisk medlemskab.

Det har hun sagt inden en middag med den britiske premierminister, David Cameron, som skulle finde sted i det over 500 år gamle kurbad Wildbad Kreuth i de bayerske alper.

- I løbet af de næste uger er det særligt vigtigt, at vi træffer beslutninger i vores egen interesse, så vi kan udarbejde en fornuftig pakke, der gør, at Storbritannien kan forblive et medlem af EU, sagde hun inden middagen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hun understreger dog, at det ultimativt er op til den britiske befolkning, om Storbritannien fortsat skal være en del af unionen.

I en tale til det tyske parlament sagde Merkel i sidste uge, at Storbritannien er en "naturlig allieret" og lagde vægt på landets store betydning for Europas indre, frie marked og dets tyngde i udenrigspolitiske diskussioner.

Cameron har lovet at sikre bedre betingelser for Storbritannien inden afholdelsen af en folkeafstemning om landets medlemskab af EU.

Premierministeren har antydet, at folkeafstemningen kan blive afholdt i løbet af året.

En meningsmåling fra sidste uge viser, at briternes vilje til at blive i EU ville falde betydeligt, hvis Cameron ikke får sikret en aftale, som begrænser velfærdsydelserne for EU-borgere, særligt fra Østeuropa, der kommer til landet for at arbejde.

Cameron har i december til et topmøde i Bruxelles med EU's øvrige stats- og regeringschefer advaret om, at han er nødt til at kunne præsentere reformer for at kunne overbevise de britiske vælgere om at stemme ja til EU.

/ritzau/