Merkel: Udfald af delstatsvalg er kritisk for CDU

Skrevet af admin

14/03/2016

Dagens topnyheder

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at CDU's tilbagegang ved delstatsvalgene søndag er et slag for det konservative parti.

Merkel fastholder dog sin flygtningepolitik, der har en europæiske løsning som mål.

- Hvad angår ruten fra Balkan, så er der ikke tvivl om, at Tyskland for øjeblikket nyder godt af, at der komme færre mennesker, og det er også knyttet til lukningen af den græsk-makedonske grænse, siger Merkel.

- Jeg har aldrig talt imod nationale indgreb. Jeg har talt for grænsekontrol, bedre registrering, deportationer og asylpakker, svarer kansleren på spørgsmålet om, hvorvidt hun støtter flere nationale indgreb frem for europæiske indgreb.

En talsmand for Merkel sagde tidligere mandag til nyhedsbureauet AFP, at den nuværende linje i tysk flygtningepolitik vil fortsætte trods udfaldet af valgene i de tre delstater, hvor det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) vandt en jordskredssejr.

Valgene er blevet opfattet som en lakmusprøve på forbundskansler Angela Merkels håndtering af migrantkrisen i Europa. Men Merkel har ingen planer om en kursændring efter at have set valgresultaterne fra de tre delstater.

- Forbundsregeringen vil beslutsomt fastholde den samme flygtningepolitik - både hjemme og ude, sagde Merkels talsmand, Steffen Seibert.

- Målet må være en fælles og holdbar europæisk løsning, som fører til en betydelig reduktion af antallet af flygtninge i alle EU-lande, tilføjede han.

Seibert sagde, at Merkel vil fastholde en strategi med at styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser og samarbejde med Tyrkiet om at reducere flygtningestrømmen.

På bekostning af mange andre emner har flygtningedebatten været i højsædet under valgkampen i henholdsvis Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz.

CDU tabte søndag slaget om magten i to af de tre delstater, hvor der samlet bor omkring 17 millioner tyskere. CDU opnåede ikke flertal i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz i det sydvestlige Tyskland.

Merkels parti bevarede hovedrollen i Sachsen-Anhalt i øst. Men også her ringede alarmklokkerne for forbundskansleren, da AfD fik 21,5 procent af stemmerne.

/ritzau/AFP