Merkel: Vi kan lette græske lånevilkår efter evaluering

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, åbner for en diskussion af spørgsmål som rentesænkning og en mindre nedskrivning af Grækenlands gæld, når det aftalte - men endnu ikke endeligt forhandlede - låneprogram er evalueret.

- Grækenland har allerede fået gældslettelse. Vi har haft en frivillig gældseftergivelse blandt de private kreditorer, og vi har forlænget løbetiden én gang og sænket renten, siger Angela Merkel i et interview med den tyske kanal ARD.

Kansleren understreger, at EU-landene ikke kommer til at give grækerne et såkaldt "haircut", hvor "gælden nedskrives med 30-40 procent".

Når det aftalte låneprogram er evalueret første gang, kan eurolandene igen tage sådanne spørgsmål som lavere renter, længere løbetid og en mindre nedskrivning op, lyder det fra Merkel.

Angela Merkel fortæller også i interviewet med tv-kanalen, at den tyske finansminister, Wolfgang Schäubles, forslag om, at Grækenland midlertidigt træder ud af eurosamarbejdet, ikke har vundet opbakning i eurozonen.

De græske banker åbner igen mandag efter tre ugers lukning, men grækerne kan fortsat kun hæve et begrænset beløb.

- Det er ikke noget normalt liv, så vi må forhandle hurtigt, siger Angela Merkel.

Kansleren siger, at hun ikke vil spekulere i en plan B for Grækenland bare to dage efter, at det tyske parlament har givet regeringen mandat til at indlede forhandlinger om yderligere støtte til det kriseramte land.

Merkel understreger i interviewet, at disse forhandlinger bliver svære, da man siden 2010 har lagt pres på Grækenland for reformer, der endnu ikke er gennemført.

Andre lande som Portugal og Irland, der også har fået økonomiske hjælpepakker, har derimod formået at opfylde kravene, påpeger kansleren.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip