Merkel vinder suverænt valget i Tyskland

Alle stemmer er optalt i Tyskland, og de to borgerlige unionspartier, CDU og det bayerske CSU, har med 41,5 procent vundet forbundsdagsvalget.

Dermed er kansler Angela Merkel valgets helt store vinder.

Trods fremgangen, som er det bedste valgresultat for Tysklands kristelige demokrater i næsten to årtier, går Merkel glip af et absolut flertal, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Dermed kan CDU/CSU ikke regere forbundsrepublikken alene.

Merkel skal finde en ny koalitionspartner, for hendes hidtidige regeringspartner, det liberale og erhvervsvenlige FDP, falder for spærregrænsen på fem procent.

Med katastrofale 4,8 procent af stemmerne ryger partiet ud af Forbundsdagen for første gang i forbundsrepublikkens 64-årige historie.

Til gengæld kan Merkel glæde sig over, at det er første gang siden 1994, at de kristelige demokrater i CDU og søsterpartiet CSU har knækket den magiske 40-procent grænse.

Søndagens valg indikerer, at Merkel må kigge over i retning af socialdemokraterne i SPD for at danne en ny regering.

Merkel stod allerede i spidsen for en "stor koalition" med SPD fra 2005 til 2009, og de fleste analytikere vurderer, at dette samarbejde er det mest sandsynlige.

SPD høster 25,7 procent af stemmerne ved søndagens valg, mens venstrepartiet Die Linke får 8,6, og De Grønne får 8,4 procent.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip