Merkels folk afkræver Det Hvide Hus svar om aflytning

Skrevet af admin

31/10/2013

Dagens topnyheder

To af den tyske forbundskansler Angela Merkels toprådgivere har onsdag i Washington bedt den amerikanske regering komme med nogle konkrete svar på, hvorvidt efterretningstjenesten NSA har aflyttet kanslerens mobiltelefon.

En talsmand for den tyske forbundsregering siger, at der på mødet blev talt om, hvordan dialogen om det fremtidige samarbejde mellem efterretningstjenesterne skal foregå.

Merkels udenrigspolitiske rådgiver, Christoph Heusgen, og hendes efterretningskoordinator, Günter Heiss, blev i Det Hvide Hus modtaget af blandt andre den øverste amerikanske efterretningschef James Clapper.

Også præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice, Obamas antiterror-rådgiver, Lisa Monaco, NSA's vicechef, John Inglis, deltog i mødet.

Det fandt sted en uge efter, at Merkel ringede til Obama for at klage over aflytningen, som hendes regering mener, at der foreligger kraftige indikationer for.

Ifølge talskvinden for USA's nationale sikkerhedsråd, Caitlin Hayden, har mødedeltagerne aftalt at fortsætte dialogen de kommende dage og uger.

Der er foreløbig ikke sluppet noget ud om, hvorvidt amerikanerne onsdag har bekræftet aflytningen af Merkels ukrypterede Nokia-telefon eller er kommet med konkrete tilsagn om at ændre NSA's arbejdsmetoder.

Nyhedsbureauet dpa erfarer, at forbundsregeringen går efter at indgå en bilateral aftale, hvori amerikanerne blandt andet skal love tyskerne at se bort fra overvågning af den tyske regering, myndigheder og diplomatiske repræsentationer.

Målet er at sætte en stopper for en uforholdsmæssig overvågning fra amerikansk side og sikre tyske borgeres privatsfære og databeskyttelse, siger tyske regeringskilder til dpa.

Det er anden gang, at den tyske regering prøver at få svar om NSA's overvågningsarbejde, efter at whistlebloweren Edward Snowden har afsløret sin tidligere arbejdsgivers metoder.

Men i august erklærede den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, sig efter sine samtaler i Washington tilfreds med, at overvågningen tjener terrorbekæmpelsen.

Også tre forskellige delegationer fra EU-Parlamentet har onsdag været på besøg i Washington for at få svar om NSA's overvågning af blandt andet europæiske toppolitikere og institutioner.

/ritzau/dpa