Merkur tager sidste tørn på maratonvandring over himlen

Skrevet af admin

09/05/2016

Dagens topnyheder

Planeten Merkur nåede mandag eftermiddag klokken 16.55 halvvejs på sin vandring hen over solskiven.

Men helt indtil 20.40 vil danskere gennem et solteleskop kunne se den lille mørke plet på solen, fortæller astrofysiker ved DTU Michael Linden-Vørnle.

- Denne merkurpassage er den længste, som vi kommer til at opleve i dette århundrede, siger astrofysikeren, som selv har fulgt med på livestreams i løbet af mandagen.

- Man kan se en lille, mørk plet, som langsomt bevæger sig hen over solskiven, fortæller han.

Ligesom ved solformørkelser skal man beskytte øjnene omhyggeligt under passagen, og man må absolut ikke nøjes med solbriller eller gamle filmstrimler.

Solformørkelsesbriller beskytter, men er heller ikke helt tilfredsstillende, fordi Merkur, der kun er lidt større end Månen, er så lille i forhold til Solen. Allerhelst skal fænomenet ses gennem et solteleskop.

Merkur er den inderste og mindste planet i vores solsystem. En Merkur-passage sker kun i gennemsnit 13 gange på et århundrede. Senest var det i 2003.

Adskillige af landets planetarier og observatorier har holdt arrangementer for publikum i løbet af dagen. I Vesteuropa, Nord- og Sydamerika og Afrika har man de bedste betingelser for at se fænomenet. Her finder hele Merkurs vandring nemlig sted i dagslys.

Merkur rejser 48 kilometer i sekundet. Hvor lang tid, man fra jorden kan se planeten, afhænger af, hvordan jorden, solen og Merkur står i forhold til hinanden.

- Jo tættere Merkur kommer på solskivens centrum, jo længere tid vil passagen vare, fortæller Michael Linden-Vørnle.

Det amerikanske rumagentur Nasas Messenger-sonde er den hidtil eneste, der har været i kredsløb om Merkur.

Der er en kolossal temperaturforskel på planetens for- og bagside, fordi Merkur ikke har nogen atmosfære: Maksimumstemperaturen er 425 grader, og minimum er 200 minusgrader.

/ritzau/