Messerschmidt affejer EU-kendere: De skal jo sige ja

Skrevet af admin

12/11/2015

Mest læste i dag

Den rutinerede danske eksdiplomat Poul Skytte Christoffersen er langt fra alene om at finde det meget usikkert, om Danmark vil kunne forblive en del af Europol, hvis folkeafstemningen 3. december ender med et nej.

Onsdag fastslog den mangeårige leder af EU-Ministerrådets juridiske tjeneste Jean-Claude Piris over for Berlingske, at Danmark enten kan acceptere den tilvalgsordning, der er til afstemning, eller stå helt uden for.

Og til Politiken har Per Lachmann, der som Skytte er tidligere højtstående diplomat, kaldt DF-modellen for "meget markant i strid med ånd og bogstav i tilvalgsprotokollen".

Men uanset hvor mange kendere af detaljerne i EU's juridiske system, medierne finder frem, som betvivler DF's bud på, hvordan Danmark skal forblive i Europol, får det ikke europaparlamentariker Morten Messerschmidt til at vakle.

- Det ville nærmest komme bag på mig, hvis ikke man kunne få dem stillet op på stribe. Det er bare ikke det, der er det relevante her.

- Det relevante er, at der er en gensidig interesse, både fra dansk side og fra EU's side, i at Danmark kan fastholde status quo og blive i Europol, siger Messerschmidt.

Poul Skytte Christoffersen har været med til at forhandle de i alt fire parallelaftaler, Danmark har fået med EU. Han anser det for meget lidt sikkert, at EU endnu engang vil give Danmark en særordning.

Ifølge Skytte Christoffersen er der kun én ting, der er sikkert ved sådan en "hjemmestrikket" løsning. Den vil give Danmark ringere vilkår end de lande, der er med på fuldt blus.

- Dem, der tror på, at man kan finde en nødløsning, som skaber os samme rettigheder, som hvis vi går ind i systemet, tager fejl, siger han.

Men Morten Messerschmidt sætter spørgsmålstegn ved hans og de andre nuværende og tidligere diplomaters motiver til at gå ind i debatten.

- Alle mulige tidligere ambassadører og generalsekretærer, og hvad ved jeg, vil da altid sige, at det rigtige er at stemme ja. Jeg tror nærmest, de risikerer pensionen, hvis de siger det modsatte. Sådan er det altid ved de her afstemninger.

- Hele flokken af EU-ansatte vil komme rendende og sige, at verden vil bryde sammen, hvis vi stemmer nej. Virkeligheden har bare vist, at når vi så stemmer nej, så kan man faktisk sagtens forhandle en mindelig ordning på plads.

Spørgsmål: Det bliver jo sådan set dig, der bliver ansvarlig for, om det så kan lade sig gøre, hvis I får det nej, I gerne vil have. Hvad tænker du om det?

- Det har jeg det fint med.

- Der er ingen problemer i, at Danmark bliver i Europol. Vi har to veje at gå, siger han med henvisning til DF's plan A og B: En parallelaftale eller alternativt en ny folkeafstemning, der kun afgiver suverænitet, hvad angår Europol.

/ritzau/