Messerschmidt kæmper for britisk EU-model og grænsekontrol

De er enige om at stemme nej 3. december i forbindelse med folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Men DF's europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt må sande, at hans seneste forslag om at skille Schengen-samarbejdets åbne grænser fra deltagelse i Europol ikke bakkes op af Liberal Alliance.

Det undrer Messerschmidt, som arbejder for, at Danmark fremover selv kan bestemme, om der skal indføres grænsekontrol. Det løb er kørt med et ja, siger Messerschmidt til Ritzau.

- Den markante forskel, der vil være mellem at bruge den nuværende tilvalgsmodel, som vi stemmer om, og den britiske tilvalgsmodel, er, at Folketinget ved den britiske tilvalgsmodel ville kunne indføre grænsekontrol, siger han.

DF er tilhænger af dansk deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol. Til gengæld er partiet ikke tilhænger af de åbne grænser, der følger med deltagelsen i Schengen-samarbejdet, hvilket et medlemskab af Europol indebærer.

Derfor har Messerschmidt i Jyllands-Posten udtalt, at Danmark bør få genforhandlet Lissabon-traktatens såkaldte protokol 22, der netop knytter Europol-samarbejdet sammen med Schengen-aftalen.

Mens Messerschmidt vil have den model, som Storbritannien og Irland har, så kalder LA's EU-ordfører, Christina Egelund, det for en dårlig idé.

- Løsningen er ikke, at hvert land lukker sig om sig selv med lukkede grænser. Det er det, DF gerne vil, og det ønsker vi ikke, siger Egelund med henvisning til den igangværende flygtningekrise, der udfordrer Europa.

EU blev torsdag enig om det fremtidige Europol. Formelt træder den nye aftale i kraft 1. juli 2017. Det skal udnyttes, mener Messerschmidt.

- Når vi alligevel ved, at der er halvandet år til, at Europol træder i kraft, altså at der er halvandet år til, at Danmark overhovedet får en udfordring i forhold til Europol, hvorfor så ikke afsøge muligheden for at få en aftale, der er lige så god som den, Storbritannien og Irland har?

- Og så vil der være mulighed for, at Danmark kan indføre grænsekontrol, hvis der er flertal for det på Christiansborg, siger han.

Forslaget er blevet haglet ned fra politiske modstandere og eksperter, men Messerschmidt afviser kritikken.

- Det er helt på månen. Det er en genforhandling, hvor man ved, hvad man skal hen imod. Vi ved, hvad Storbritannien og Irland har, og jeg siger bare, at vi vil have den samme model, siger Messerschmidt som modsvar.

/ritzau/

Dagens Gossip