Messerschmidts nyeste EU-forslag skydes ned af nej-kollega

Skrevet af admin

28/11/2015

Dagens topnyheder

Dansk Folkepartis forslag om at skille Schengen-samarbejdets åbne grænser fra deltagelse i Europol bakkes ikke op af Liberal Alliance, der ellers som DF anbefaler et nej ved folkeafstemningen 3. december.

- Vil vi lave om på det, så vi får den samme model som Storbritannien og Irland, så betyder det, at man vil melde Danmark ud af Schengen, og det er jeg lodret uenig i, siger LA's EU-ordfører, Christina Egelund, til Ritzau.

DF er tilhænger af dansk deltagelse i Europol-samarbejdet. Til gengæld er partiet ikke tilhænger af de åbne grænser, der følger med deltagelsen i Schengen-samarbejdet, hvilket et medlemskab af Europol indebærer.

Derfor har DF's europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt i Jyllands-Posten udtalt, at Danmark bør få genforhandlet Lissabon-traktatens såkaldte protokol 22, der netop knytter Europol-samarbejdet sammen med Schengen-aftalen.

- Vi vil gerne have en forhandling om at få den samme tilvalgsordning som Storbritannien, der ikke er tvunget til at gå med i Schengens overstatslige retsgrundlag, siger Messerschmidt til Jyllands-Posten.

En dårlig idé, mener Egelund.

- Der er en forskel på Danmarks tilvalgsmodel og den, som Storbritannien og Irland har. Dengang man lavede den, var Danmark med i Schengen, mens de to andre lande ikke er en del af Schengen, og det er der taget højde for, siger hun.

Europas åbne grænser skal der ikke pilles ved, mener Egelund.

- At vi har de åbne grænser i Europa og kan rejse frit fra det ene land til det andet, er en af grundstenene i det europæiske samarbejde, og det skal Danmark fortsat være en del af.

- På grund af flygtningekrisen har Schengen problemer med at håndtere tingene. Det handler om at styrke EU's ydre grænser, hvilket er forudsætningen for, at vi har ophævet de indre grænser.

- Løsningen er ikke, at hvert land lukker sig om sig selv med lukkede grænser. Det er det, DF gerne vil, og det ønsker vi ikke, siger Egelund.

Messerschmidts forslag er blevet sablet ned fra politiske modstandere og eksperter for at være urealistisk.

Så langt vil Egelund ikke gå, selvom hun er uenig med sin nej-kollega.

- Det er ikke fuldstændig urealistisk. Men det er en besværlig proces, siger hun.

/ritzau/