Mette F. besøger udfordret Grønland: Skal satse på tre ting

Under oppositionsleder Mette Frederiksens første officielle besøg i Grønland håber hun på at blive klogere på landet, som adskiller sig meget fra Danmark.

Socialdemokraternes formand har siden fredag i sidste uge været på rundtur, hvor hun har besøgt regeringen, oppositionen og andre dele af civilsamfundet.

- Man må anerkende, at det er to samfund, der er helt utrolig forskellige fra hinanden. Som dansk beslutningstager bør man besøge landet for at forstå de muligheder, men også de helt enorme udfordringer, der er, siger Mette Frederiksen fra hovedstaden Nuuk.

Hendes besøg i den nordligste del af rigsfællesskabet har blandt andet fokuseret på de mange udfordringer, som Grønland står over for.

Det gælder blandt andet bekæmpelsen af arbejdsløsheden og de sociale problemer i Grønland. Der er fortsat en høj selvmordsrate, udbredt alkoholmisbrug, seksuelle overgreb og vold mod børn. Desuden rejser unge ud for at uddanne sig uden at vende tilbage.

Men det bliver bedre, lyder det.

- Der er udfordringer i forhold til at sikre en mere stabil økonomisk udvikling i landet. Og det jeg hører fra regeringens side, som jeg bifalder meget, er at sikre en økonomisk udvikling, som er flerstrenget.

- Det vil sige en fortsat satsning på fiskeriet, som er en vigtig indtægtskilde. Understøtte minedrift og råstofudvikling samt satse på turisme, som tre af de store klodser, siger Mette Frederiksen.

Det er fuldstændig afgørende for Grønlands fremtid at få skabt en mere bæredygtig økonomi og at slå arbejdsløsheden ned, mener hun.

Problemerne i Grønland skal løses af landet selv i overensstemmelse med selvstyreordningen, men Danmark kan være behjælpelig, lyder det.

- De sociale problemer er for store i Grønland. Ikke mindst på børneområdet er der voldsomme udfordringer, hvor jeg håber på et endnu stærkere samarbejde, fordi der er tale om børn, som også her og nu har behov for hjælp, siger hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip