Mette F vil ikke give danskerne en folkeafstemning om EU

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Efter Storbritanniens exit fra EU bliver de europæiske regeringer nødt til at lytte til den stigende EU-skepsis i deres befolkninger, lyder opfordringen fra S-formand Mette Frederiksen.

Men det skal ikke ske gennem en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab, understreger hun samtidig og lægger sig dermed på linje med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Der er stærke bevægelser i gang. Rigtig mange europæere vender EU ryggen, og det bliver vi nødt til at tage alvorligt, siger Mette Frederiksen.

- Jeg vil gerne være med til at reformere EU. Jeg vil gerne være med til at insistere på et europæisk samarbejde, der bringer sig derhen, hvor vores befolkninger er.

Spørgsmål: Er du ikke nødt til at spørge danskerne i en folkeafstemning for at lytte til dem?

- Jo, men jeg bliver også nødt til at melde klart, at det ikke på nogen måde vil være i dansk interesse at stå uden for det europæiske fællesskab.

- Derfor bør diskussionen nu handle om, hvordan vi sikrer, at samarbejdet kommer til at fungere på en måde, så befolkningerne kan se sig selv i det.

EU skal fremover tage udgangspunkt i det, "rigtige mennesker" med Mette Frederiksens ord "oplever i deres virkelighed". Hun udpeger selv tre fokuspunkter for Socialdemokraterne:

- Der er et pres på lønninger, store firmaer slipper af sted med skattesnyd og EU's ydre grænser fungerer ikke.

Det er langt fra første gang, at politikere på Christiansborg har talt om at lytte mere til de EU-skeptiske danskere.

Spørgsmål: Hvordan skal man lytte hvis ikke gennem en folkeafstemning?

- Vi har behov for at gå ind i en diskussion om, hvordan det europæiske samarbejde skal se ud på en måde, så befolkningerne kan se sig selv i det politiske projekt.

Spørgsmål: Er det også et slankere EU?

- Det er et slankere EU forstået på den måde, at hvis samarbejdet for alvor skal kunne bruges, så skal vi prioritere de udfordringer, der er her og nu: Lønmodtagerrettigheder, bekæmpelse af skattesnyd og den ydre grænse.

- Hvis det europæiske samarbejde bliver brugt på de tre områder, så vil vi se en stigende opbakning til samarbejdet.

Spørgsmål: Er du bange for at spørge danskerne i en folkeafstemning?

- Nej, det er jeg ikke. Men hvis jeg anbefaler en folkeafstemning, så er det fordi jeg ønsker en ændring. Der er intet i mig, der kommer til at anbefale, at Danmark træder ud af EU.

I samme dur forstår SF's gruppeformand, Jacob Mark, godt den stigende EU-skepsis:

- EU har været med til at presse lønarbejdet med den fri bevægelighed, og det har også været udemokratisk. Men med de udfordringer, vi står over for – flygtningekrise, klimakrise og skattesvindel – der er der kun fællesskabet fremadrettet.

/ritzau/