Mette Frederiksen lukker kontroversielt lovhul

»Når det kan konstateres, at der sker en uhensigtsmæssig brug af ordningen, vil jeg sørge for, at vi får rettet op på det. Derfor lukker jeg med en ny bekendtgørelse per 1. juli for muligheden for ansætte en jobrotationsvikar for en elev eller en lærling,« skriver Mette Frederiksen i en kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun understreger, at jobrotation er en god ordning for både ledige og arbejdsgivere, og at der ikke ellers ændres på ordningen.

»Den arbejdsløse får mulighed for at vise sit værd på en arbejdsplads, de faste medarbejdere får efteruddannelse og arbejdsgivere får opkvalificeret de ansatte,« tilføjer beskæftigelsesministeren.

For at få flere virksomheder med i ordningen besluttede Mette Frederiksen i marts, at også virksomhedernes elever fra erhvervsskolerne kan udløse tilskuddet, der kan løbe op i 350.000 kroner om året, til at ansætte en ledig vikar i jobrotation.

Da der er op mod 76.000 elevaftaler i Danmark, kan regningen ifølge DA i teorien løbe op i 25 milliarder kroner. Både DA og HK pegede i sidste uge i Berlingske på, at virksomhederne allerede nu bruger ordningen i langt højere grad end tidligere, efter at jobcentrene har markedsført den det seneste års tid.

»Vi har gjort opmærksom på, at det kan blive meget dyrt. Det er jo gratis arbejdskraft til virksomhederne og samtidig konkurrenceforvridende,« sagde DA-direktør Henrik Bach Mortensen ved den lejlighed.

HK gav udtryk for, at de frygtede, virksomhederne blot vil bruge erhvervsskoleeleverne, som alligevel ville få en uddannelse, til at få tilskud, i stedet for at sende en mangeårig ufaglært medarbejder på efteruddannelse.

»Det har jo aldrig været meningen, at unge elever, som alligevel ville få deres uddannelse, skulle omfattes. Virksomheder og kommuner med mange elever kan score kassen og undergrave ordningen. Vi har allerede set eksempler på, at de udnytter ordninger som løntilskud og virksomhedspraktik til at få gratis arbejdskraft,« sagde beskæftigelsespolitisk konsulent i HK, Carsten Riis, til Berlingske i den forbindelse.

Dagens Gossip