Mette Frederiksen: Regler for familiesammenføring skal strammes

Skrevet af Jesper Larsen

01/10/2015

Dagens topnyheder

Det skal være sværere at få sin udenlandske ægtefælle til Danmark, hvis man bor i et ghettoområde.

Sådan lyder det fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, der har fremsat en række forslag, der skal stramme reglerne for familiesammenføring. 

- Hvis vi gerne vil hjælpe dem, der er på flugt, så bliver vi nødt til at sikre at der ikke samtidig kommer mange flere udlændinge hertil, som også har behov for hjælp. Det handler om af finde den rigtige balance. Hvis vi skal sikre en god og ordentlig integration i Danmark, så er antallet på ingen måde ligegyldigt, siger Mette Frederiksen til DR.

Stramningen skal ses i lyset af den stigende tilstrømning af flygtninge, der gør, at vi er nødt til at skære ned på tilstrømningen af andre udlændinge, lyder argumentet. 

Konkret vil Socialdemokraterne stramme reglerne for familiesammenføring på tre punkter. 

Bolig, sprog og udddannelse. 

- I de store boligområder er der ofte problemer med integrationen samtidig med, at der er en høj arbejdsløshed. Det er en rigtig skidt cocktail i forhold til integrationen.

- Derfor vil vi gerne bruge boligpolitikken til at understøtte integrationen. Så bor man i et boligområde med massive integrationsproblemer, så er det en god idé, at man finder et andet sted at bo både i forhold til sig selv og sin ægtefælles skyld, siger Mette Frederiksen til DR. 

Derudover skal den herboende udlænding fremover have bestået en prøve i Dansk 2, hvor der i dag kun kræves Dansk 1.

- Når man bor i Danmark, er det vigtigt, at man kan dansk, og derfor vil vi gerne stramme kravene både for dem, der bor her i forvejen, og dem, der kommer hertil. Også af hensyn til udlændinge selv. For det er rigtig svært at få et arbejde, gå til forældremøder og læse avisen, hvis du ikke kan dansk, siger Mette Frederiksen.

Endelig vil partiet også stille krav om, at den herboende skal være i job, uddannelse eller på varig offentlig forsørgelse - som for eksempel førtidspension for at kunne få ægtefællen til Danmark.

Det kommer oven i det nuværende krav om, at man ikke kan få sin ægtefælle til Danmark, hvis man har været på for eksempel kontanthjælp inden for de seneste tre år.

- Hvis Danmark er det land, man ønsker at bo i, så er det også vigtigt, at man bidrager til det danske samfund ved at gå på arbejde eller være i gang med en uddannelse, siger Mette Frederiksen til DR.