Mette Frederiksen til R: Drop flygtningeklicheerne

Skrevet af admin

09/01/2016

Mest læste i dag

Grænsekontrollen har været genindført i fem dage. Det er ren symbolpolitik, mener Det Radikale Venstre, der i weekenden holder nytårsstævne i Nyborg.

Grænsekontrol er en nødvendighed i den nuværende situation, lyder det omvendt fra de to indbudte gæster, DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen.

- Vi skal vise vores pas ved grænseovergangen, så længe det er nødvendigt, siger Mette Frederiksen under partilederdebatten, hvor hun har en stikpille med til dagens vært, partileder Morten Østergaard (R):

- Alle, der forsøger at finde løsninger, bliver næsten per automatik kaldt inhumane. Men alle siger efterhånden, at antallet (af flygtninge, red.) betyder noget, siger Mette Frederiksen.

- Der findes ikke den flygtning i verden, jeg ikke har lyst til at hjælpe. Men paroler, ord og principper gør det ikke alene. Svenskerne og tyskerne har lært det på den hårde måde. Sagt i al kærlighed – også til De Radikale, som jeg holder meget af: Lad os nu lægge klicheerne til side og finde en løsning.

Under overskriften "flugt og fremtid" afholder De Radikale lørdag og søndag nytårsstævne. Og selv om det er sparsomt med klapsalver fra salen til Kristian Thulesen Dahl, høster han hørbar støtte fra konferencesalen med konstateringen:

- Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt den danske befolkning vil hjælpe eller ej. Det vil danskerne gerne.

Men DF-formanden afviser samtidig De Radikales forslag om at indlede integrationsindsatsen fra første dag for asylansøgere. Og han fastholder kravet om, at den midlertidige grænsekontrol bliver permanent.

- De ydre grænser i Schengen er ikkeeksisterende. Og så længe det er tilfældet, er grænsekontrol her i Danmark nødvendig, siger Kristian Thulesen Dahl.

Begge indbudte gæster trænger til et skud realisme, lyder det fra værten, Morten Østergaard.

- Værdierne er jo ikke meget værd, hvis man ikke bruger dem, når virkeligheden trænger sig på. Ellers er de bare til pynt, siger han og henvender sig direkte til Kristian Thulesen Dahl:

- Om der så ikke var en eneste flygtning i hele Europa, ville du stadig synes, at der skulle være permanent grænsekontrol.

/ritzau/