Mette Frederiksen vil bremse op for EU-integration

Hvis EU skal ud af sin "legitimitetskrise", skal unionen fokusere på sine ydre grænser, lønmodtagernes rettigheder og bekæmpelse af skattely - og kun på de tre ting - mener den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen.

Det skriver Berlingske søndag.

Ifølge den socialdemokratiske formand bruger EU for mange kræfter på andre områder, og det får befolkningerne i EU-landene til at vende sig mod unionen.

- Det reagerer befolkningerne imod. Men her er altså tre områder, hvor jeg er overbevist om, europæerne savner svar og handling, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Samtidig afviser hun, at hun har planer om nye folkeafstemninger om de danske forbehold i EU-samarbejdet. Hun vil dog ikke "kategorisk afvise", at danskerne kan komme til stemmeurnerne igen, hvis det ikke lykkes at få en parallelaftale om Europol.

- Hvis det ender med, at vi ikke kan få en parallelaftale om Europol, så udestår der en diskussion om, hvad vi så gør. Her vil jeg ikke lægge mig fast på noget. Jeg er stadig tilhænger af, at Danmark er med i Europol, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, glæder sig over udmeldingen, men er dog stadig skeptisk overfor Socialdemokraternes EU-politik.

Overfor Berlingske giver han udtryk for, at Mette Frederiksens melding indikerer, at Socialdemokraterne stadig mener, at EU skal være "omdrejningspunktet".

- Jeg håber, at socialdemokraterne en dag vil erkende, at det er nationalstaterne, der løser problemerne - ikke EU, siger han til Berlingske.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har tidligere givet udtryk for, at EU er blevet for vildtvoksende, og at beslutninger om landenes sociale systemer skal trækkes hjem til landene selv.

/ritzau/

Dagens Gossip