Mette Frederiksen vil have jobcentre til at krydse kommunegrænser

Det siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der er klar til at gøre de kommunale jobcentre »grænseoverskridende« som led i en forestående reform af beskæftigelsespolitikken.

»Danmark er et lille land. Hvad enten man er i arbejde eller gerne vil have et arbejde, er det naturligt at krydse kommunegrænser. Det er vigtigt, at vi i beskæftigelsespolitikken baserer indsatsen på, at jobcentrene også er opsøgende i andre kommuner,« siger Mette Frederiksen til Berlingske Nyhedsbureau.

Beskæftigelsesområdet bliver et af efterårets hotte emner på Christiansborg. Regeringen har nedsat et udvalg, Carsten Koch-udvalget, der om kort tid ventes at barsle med en række anbefalinger til en omlægning af beskæftigelsesindsatsen.

Venstre har fremlagt dets eget forslag til en omlægning af beskæftigelsesområdet med færre og større jobcentre. Mette Frederiksen vil ikke tage stilling til Venstres forslag før de politiske forhandlinger, men siger:

»I en kommende reform af beskæftigelsespolitikken bliver vi nødt til at gøre op med ideen om 98 enheder. Det er Danmark i mine øjne for lille til.«

Landets seks største kommuner - København, Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers - foreslår, at en reform af beskæftigelsesområdet indebærer et opgør med lediges krav på seks ugers selvvalgt uddannelse. Kommunerne mener, at man bør koncentrere indsatsen omkring de svage ledige og tilbyde dem et skræddersyet uddannelsesforløb, der opkvalificerer dem til at varetage job, som efterspørges.

Mette Frederiksen er ikke afvisende over for tanken.

»Helt overordnet er vores mål med reformen, at de borgere, der har behov for et kompetenceløft for at komme tilbage til arbejdsmarkedet, får adgang til det. Vi skal diskutere, om seks ugers selvvalgt uddannelse kan bruges på en anden og bedre måde, end den bliver brugt i dag. Jeg lytter til alle gode ideer,« siger Mette Frederiksen.

Hos Venstre er man godt tilfreds med udsigten til et opgør med seks ugers selvvalgt uddannelse og opfordringen til en tværkommunal indsats på jobområdet.

»Vi er positive over for forslaget i den forstand, at vi også gerne vil have en mere tværgående indsats. Vores forslag indebærer færre, men større jobcentre, der hver skal have et befolkningsgrundlag på 50.000-75.000 borgere frem for de nuværende 20.000 borgere,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V).

Derudover vil Venstre gøre det frivilligt for ledige at vælge hvilken aktør, der skal være jobformidler - det offentlige jobcenter, en a-kasse, et vikarbureau eller en virksomhed.

Spørgsmål: Hvordan vurderer du muligheden for at indgå aftale om en reform med regeringen?

»Der er et stykke vej. Vi er enige om, at vi skal have en bedre service over for ledige og virksomhederne. Men vi går videre og foreslår færre jobcentre. Det har jeg ikke hørt regeringen sige. Vi vil spare penge med reformen. Den ambition har regeringen mig bekendt heller ikke,« siger Hans Andersen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip