Mette Gjerskov: EU-sanktioner mod Færøerne er »skuffende«

Færøerne, der er en del af det danske rigsfællesskab, beskyldes af EU for at fiske for mange sild. Det har vakt vrede blandt EU-landene i en grad, så man nu er klar til at indføre handelssanktioner mod Færøerne.

Men forhandlingsmulighederne er ikke udtømte, mener Mette Gjerskov.

»Det er regeringens holdning, at vi skal gå forhandlingens vej, så vi arbejder hårdt på at få parterne tilbage til forhandlingsbordet, så vi kan finde en løsning, alle kan være tilfredse med,« siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

EU-kommissionen har bebudet, at man 31. juli vil fremsætte forslag om sanktioner mod Færøerne. Mette Gjerskov har tidligere sagt, at Danmark ikke vil stemme for sanktionerne, men at Danmark retligt er forpligtet til at efterleve dem.

Hvis sanktionerne bliver indført, kommer de til at gælde sild og de arter, der fiskes sammen med sild. Det kommer til at betyde, at Færøerne ikke vil kunne lande eller sælge sild og makrel til EU, oplyser fødevareministeren.

Sanktionerne får derimod ingen større betydning for den danske fiskerisektor.

Alligevel finder Mette Gjerskov, at sanktionerne er udtryk for en unødvendig optrapning af konflikten.

»Det er skuffende, at Kommissionen tager sanktioner i brug overfor Færøerne. Det er et lille samfund, der er meget afhængig af sit fiskeri. Regeringen er en varm fortaler for bæredygtigt fiskeri, men det får vi altså ikke af sanktioner. Vi går ind for en forhandlingsløsning,« siger Mette Gjerskov.

Hun peger på, at der er flere muligheder for at løse konflikten ad forhandlingens vej eller ved at bruge forligsmulighederne under FNs havretskonvention.

»Det er klart, at vi fra regeringens side følger sagen nøje og gør, hvad vi kan, for at få parterne tilbage til forhandlingsbordet,« siger Mette Gjerskov.

Dagens Gossip