Mexico hårdt ramt af naturkatastrofer

Regnen og de efterfølgende oversvømmelser skyldes de tropiske storme Ingrid og Manuel, der nu er opgraderet til en orkan, og som har ramt landet fra henholdsvis Stillehavet og Den Mexicanske Golf med spor af død og ødelæggelse.

Det populære feriested Acapulco ved Stillehavskysten er fra et drømmemål blevet forvandlet til et mareridt for 40.000 turister, der kun langsomt kan evakueres. Indtil nu er det blot lykkedes at få 5.300 ud fra området og transporteret til Mexico City, skriver Reuters.

Værst er situationen for landets indbyggere. Flere end en million mennesker er ramt af de sammenfaldende naturkatastrofer, som i for eksempel befolkningen byen Tampico ved Veracruz på kysten ved Den Mexicanske Golf. Her er tusinder blevet evakueret fra deres hjem med helikoptere fra oversvømmede områder, og selve byen er totalt afskåret fra omverdenen, efter Panucafloden er gået over sine bredder.

En talsmand for lokalregeringen siger til Reuters, at der svømmer krokodiller rundt i gaderne:

»Men de generer ikke folk«, siger han til nyhedsbureauet.

Oversvømmelser og ødelæggelser har udover mørklægning ødelagt vand- og fødevareforsyningen i katastrofeområderne, og har medført omfattende plyndringer af butikker og supermarkeder. Det gælder for både indbyggere på jagt efter mad og rent vand, og for kriminelle der benytter muligheden for at hive ned fra hylder og vægge.

Det gælder blandt andet for butikker rundt om Acapulco hvor en lokal hotelejer fortæller om, hvordan tyveknægte stjal alt fra påhængsmotorer til jule- og halloween-dekorationer.

Desværre er der intet som i øjeblikket tyder på, at mexicanerne er over det værste.

Ved Stillehavskysten frygtes orkanen Manuel i det kommende døgn at smide intet mindre end 38 centimeter regn over staten Sinola og medføre store livstruende oversvømmelser.

De store nedbørsmængder har allerede forårsaget adskillige mudderskred, hvor bygninger og mennesker er blevet revet med og begravet. Det gælder for eksempel i landsbyen, la Pinta i provinsen Guerrero på Stillehavskysten, hvor jorden på bjergsiden for et par dage siden ikke kunne opsuge mere vand og med en tordnende lyd begyndte at skride og tage huse og indbyggere med sig.

En af de overlevende indbyggere fortæller til AFP:

»Vi sad og spiste da der kom en rumlende lyd, og bjerget kollapsede og husene blev revet væk, mens den rumlende lyd blev til torden.«

La Pinta havde før 400 indbyggere, og mindst 58 savnes.

Dagens Gossip