Mexico kræver grundig undersøgelse af NSA-spionage

Mexico har beordret en undersøgelse af beskyldningerne om, at USA i al hemmelighed har læst med i den nuværende præsident og hans forgængers e-mails.

Det er oplysninger fra den tidligere efterretningsmand Edward Snowden, der har ført til de seneste afsløringer om USA's spionage.

Afsløringerne har skabt vrede i Mexico og præsident Enrique Peña Nieto kræver en grundig efterforskning af beskyldningerne om, at efterretningstjenesten NSA skulle have hacket sig ind i hans e-mails under hans præsidentkampagne sidste år.

Peña Nieto siger samtidig, at også hans forgænger Felipe Calderon blev udsat for amerikansk aflytning, mens han var præsident.

Undersøgelsen skal klarlægge, om spionagen rent faktisk fandt sted - og om lokale mexicanske embedsmænd var medskyldige, fortæller indenrigsminister Miguel Angel Osorio Chong.

Oplysningerne, der er kommet frem i det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, sætter USA i en penibel diplomatisk situation i forhold til samarbejdet med Mexico.

Nabolandene er tætte handelspartnere, og de har i den seneste tid styrket et samarbejde ved deres fælles grænse for at begrænse ulovlig indvandring til USA og dæmme op for organiseret kriminalitet - heriblandt narkokriminalitet.

Ifølge Der Spiegel hackede en specialafdeling i NSA sig ind i Calderons e-mail i maj 2010.

- Calderons e-mail blev en lukrativ kilde til informationer for NSA, hedder det i rapporten.

NSA skal via serveren i regeringskontorerne også have hacket sig ind på andre regeringsmedlemmers mailkonti.

Det mexicanske udenrigsministerium har kaldt den påståede spionage for "uacceptabel, ulovlig og i strid med mexicansk lovgivning og i strid med folkeretten."

/ritzau/AFP

Dagens Gossip