Mexicos præsident fordømmer amerikansk overvågning

Under et besøg i det nordlige Mexico blev den mexicanske præsident bedt om at kommentere afsløringer af, at den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) har spioneret mod en lang række lande, herunder Mexico.

»Vi har via udenrigsministeriet udbedt os en forklaring fra regeringen (i USA, red.) om mulig spionage,« fortalte han journalister i grænsestaten Chihuahua.

»Vi vil have at vide, om det er tilfældet, og hvis det er, vil det naturligvis være totalt uacceptabelt,« sagde Enrique Pena Nieto ifølge Reuters.

Anklagerne om at NSA har monitoreret internettrafik i blandt andet Colombia, Venezuela, Brasilien og Mexico, fremgår af en brasiliansk avis, der citerer dokumenter lækket af den amerikanske whistleblower Edward Snowden, der med lækagen af adskillige strengt fortrolige dokumenter har skabt alvorlige kurrer på tråden mellem USA og de lande, der angiveligt har været mål for massiv spionage og overvågning.

Mexicos Udenrigsministerium har udbedt sig en forklaring fra den amerikanske regering. Og uafhængigt af dette har den mexicanske regering reageret på en afsløring af, at den tidligere regering under ledelse af den forhenværende præsident Felipe Calderon har underskrevet en aftale, der har givet USA tilladelse til at installere et system til overvågning af telefon- og internetkommunikation i Mexico.

»Statsadvokaten er ved at gennemgå dokumentationen vedrørende den angivelige aftale. Vi kommer til at verificere, om den findes, og under hvilke betingelser,« siger Eduardo Sanchez, der er talsperson for Mexicos Indenrigsministerium.

BNB/Reuters

Dagens Gossip