MH17-efterforskning har personer i søgelyset

Efter at den hollandske havarikommission tirsdag konkluderede, at det var et missil, der skød flyet MH17 ned, står særligt et spørgsmål tilbage: Hvem affyrede det missil?

Havarikommissionen skulle i sin rapport ikke beskæftige sig med, hvem der var skyld i flyets styrt, der kostede 298 mennesker livet. Det skal en undersøgelse fra et internationalt hold af efterforskere til gengæld.

Her har man allerede fundet personer, der er særligt interessante for efterforskningen, siger den hollandske ledelse af efterforskningen til nyhedsbureauet AFP. Ifølge nyhedsbureauet bliver der dog ikke oplyst noget navn.

Men efterforskningen bliver ikke bliver færdig i år, understreges det.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, opfordrer efter rapportens fremlæggelse Rusland til at samarbejde om at drage de skyldige til ansvar.

- Det er nødvendigt at ruste sig med tålmodighed forud for den afsluttende efterforskning af sagen. Denne efterforskning har en enorm betydning både i Holland og i Rusland, siger han.

- Vi har en forpligtigelse til at gøre alt, vi kan gøre, for at sikre, at de skyldig bliver draget til ansvar.

Ifølge viceudenrigsministeren i Rusland, Sergej Rjabkov, var konklusionen på tirsdagens rapport skrevet på forhånd

- På trods af Ruslands gentagne og vedholdende forsøg på at organisere efterforskningen på en måde, så den ikke er forudindtaget over for særlige konklusioner, er dagens rapport et tydeligt forsøg på at udføre politiske ordrer, siger han.

43 af ofrene fra MH17's styrt var fra Malaysia. Derfor er også den malaysiske regering ivrige efter fremskridt i efterforskningen.

Landets sports- og ungdomsminister er på det sociale medie Twitter åben om sin frustration med efterforskningen.

- Nogen har skudt vores fly ned, dræbt hundrede og slipper måske af sted med det? Det kan ikke passe, skriver han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip