Microsoft får Nokia-topchef med i købet

Nokia er fortid som finsk nationalikon, efter at den amerikanske softwaregigant Microsoft natten til tirsdag købte hele mobilforretningen for at kunne kontrollere sin hidtil vigtigste samarbejdspartner på det for Microsoft altafgørende mobilmarked.

Microsoft betaler 3.790 millioner euro for selve mobilforretningen og yderligere 1.650 millioner euro for Nokias righoldige - og særdeles vigtige - beholdning af patenter og licenser. Sammenlagt lyder opkøbet på 40,6 milliarder danske kroner, Microsofts hidtil største.

Med opkøbet rykker Nokias topchef siden efteråret 2010, den canadiske tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop tilbage til Microsoft. Han har været en af favoritterne i gisningerne om, hvem der senest om 12 måneder skal afløse Microsofts nuværende topchef gennem 13 år, Steve Ballmer, som forleden meddelte, at han træder tilbage, så snart en afløser er udpeget.

Et opkøb har tidligere været et udbredt rygte, men både Microsoft og Nokia har hidtil afvist at ville tale om det.

Det bliver Nokias forholdsvis nyvalgte bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, som overtager ledelsen af resterne af Nokia, som nu frem for alt tæller mobiludstyrsgiganten Nokia Siemens Networks, som Nokia for nylig købte sin tyske samarbejdspartner, Siemens, ud af.

Dagens Gossip