Microsoft får Nokia-topchef med i købet

Nokia er fortid som finsk nationalikon, efter at den amerikanske softwaregigant Microsoft natten til tirsdag købte hele mobilforretningen for at kunne kontrollere sin hidtil vigtigste samarbejdspartner på det for Microsoft altafgørende mobilmarked.

Microsoft betaler 3.790 millioner euro for selve mobilforretningen og yderligere 1.650 millioner euro for Nokias righoldige - og særdeles vigtige - beholdning af patenter og licenser. Sammenlagt lyder opkøbet på 40,6 milliarder danske kroner, Microsofts hidtil største.

Favorit til toppost

Med opkøbet rykker Nokias topchef siden efteråret 2010, den canadiske tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop tilbage til Microsoft. Han har været en af favoritterne i gisningerne om, hvem der senest om 12 måneder skal afløse Microsofts nuværende topchef gennem 13 år, Steve Ballmer, som forleden meddelte, at han træder tilbage, så snart en afløser er udpeget.

For at undgå interessekonflikter forlader Stephen Elop straks Nokia og bliver ansat hos Microsoft. Han fortsætter dog som chef for Nokias mobilforretning.

Nokia og Microsoft har delt skæbnefællesskab, siden Stephen Elop i februar 2011 skrottede Nokias hidtidige strategi og al Nokias egen software og valgte at satse fuldt og helt på Microsofts dengang uprøvede mobilstyresystem Windows Phone. Det kostede blandt andet over 1.000 højtuddannede ingeniører på Nokias nu lukkede udviklingscenter i København jobbet.

Det tog Nokia ni måneder at stille med den første Windows Phone-telefon i den nye Lumia-serie, og siden har det været en kamp op ad en meget stejl bakke for den pressede finske mobilgigant, som slet ikke har formået at sælge mobiltelefoner i et tempo, der har standset drænet i pengekassen. Først for nylig er der begyndt at komme lidt skred i salget, og på verdensplan har Windows Phone først lige overhalet canadiske Blackberry som det tredjemest udbredte mobilstyresystem. Der er dog milevidt op til førerfeltet, hvor 79,3 procent af alle mobiltelefoner i april-juni 2013 blev leveret med Googles Android-software som styresystem (mod 74,4 procent i januar-marts), mens 13,2 procent (mod 18,2 procent tre måneder tidligere) kom med Apples iOS-software. 3,3 procent af alle leverede mobiltelefoner havde Windows Phone.

Nokia er ikke den eneste Windows Phone-producent men den største i verden.

Tidligere rygter om opkøb

Et opkøb har tidligere været et udbredt rygte, men både Microsoft og Nokia har hidtil afvist at ville tale om det.

Nattens aftale betyder, at Microsoft får tilgang til Nokias patenter i ti år.

Det er endnu uklart, hvor mange af Nokias ansatte der fortsætter hos Nokia selv. Ved udgangen af juni havde Nokia 56.000 ansatte, og de 32.000 flytter med over, når Microsoft overtager mobildivisionen.

Det bliver Nokias forholdsvis nyvalgte bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa, som overtager ledelsen af resterne af Nokia, som nu frem for alt tæller mobiludstyrsgiganten Nokia Siemens Networks (NSN), som Nokia for nylig købte sin tyske samarbejdspartner, Siemens, ud af.

Ud over NSN, som konkurrerer med svenske Ericsson, der er verdens største på området, fortsætter Nokia med Here, som sælger nettjenester, samt divisionen Advanced Technologies, en teknikvirksomhed med en patentportefølje, som lejes ud.

Nokias hovedkontor vil forblive i Finland.

Dagens Gossip