Microsoft forklarer rekorddårligt regnskab med Nokia-køb

Den amerikanske it-virksomhed Microsoft har lidt sit største tab nogensinde i løbet af tre måneder. Det viser selskabets seneste kvartalsregnskab, der er blevet fremlagt tirsdag aften.

I alt rapporterer teknologigiganten om et tab på 3,2 milliarder dollar svarende til knap 22 milliarder kroner fra april til juni. Tabet er ifølge det tyske nyhedsbureau dpa det største, Microsoft har oplevet i løbet af et kvartal.

Ifølge Microsoft skal årsagen til det massive indhug i regnskabet findes i købet af finske Nokias enhed for mobiltelefoner. Det har udløst kæmpe nedskrivninger på 7,5 milliarder dollar - godt 51 milliarder kroner - og restruktureringsudgifter for yderligere en håndfuld milliarder.

Microsoft har tidligere på måneden annonceret, at den store sparekniv bliver taget i brug i forbindelse med overtagelsen af Nokia. Der skal skæres omtrent 7800 stillinger væk, primært inden for telefonhardware.

Indtjeningen fra salget af software halter også.

Salget af gammelkendte Microsoft-produkter som Windows og Microsoft Office oplever dalende salg - eksempelvis er salget af Windows til producenter, der skal installere styresystemet på nye computere, faldet med 22 procent ifølge Reuters.

Microsoft-aktierne faldt tre procent tirsdag.

Nye produkter som Office 365 og det ventede Windows 10, der er planlagt til at blive rullet ud 29. juli, er formodentlig ikke i stand til at indhente det tabte terræn foreløbigt, selvom softwaregiganten oplyser, at kunder allerede står i kø for at få det nye system.

Microsoft satser yderligere på, at selskabets indtjening fremover skal komme fra abonnenter.

I stedet for licenser for software vil Microsoft fremover satse på at hæve indtjeningen ved, at kunderne betaler for ydelser. Udsigterne for indtægter fra disse abonnenter kan dog være lange, vurderer analytikere.

/ritzau/

Dagens Gossip