Migrationsforsker kalder EU-aftale positiv med knaster

Skrevet af admin

08/03/2016

Dagens topnyheder

Det er positive toner og kærkommen realisme.

Sådan lyder det fra postdoc Martin Lemberg-Pedersen fra Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet om det slutdokument, som Tyrkiet og de 28 EU-lande blev enige om natten til tirsdag.

Her blev de enige om en række tiltag, der skal bringe en ende på migrationskrisen i Europa. For eksempel, at Tyrkiet skal tage alle personer tilbage, som illegalt krydser havet fra Tyrkiet til de græske øer for at gøre turen over Middelhavet nyttesløs.

- Ideen om en massiv genbosættelse fra nærområderne til blandt andet Europa er en af de eneste mulige løsninger, der for alvor kan vende nogle af de flugtdynamikker og ruter, vi har set igennem 2015.

- Det vil være utrolig mange, der skal genbesættes, men det er positive toner og kærkommen realisme, selv om det vil kræve meget, siger han.

Der er dog store problemer med andre dele af forslaget, mener Martin Lemberg-Pedersen. Især det, at man vil deportere alle fra Grækenland til Tyrkiet.

- På den måde blokerer man for adgangen til asylprocedurer, og det er et potentielt brud på en række konventioner, eksempelvis EU's charter om grundlæggende rettigheder og flygtningekonventionen.

Et andet problem er, ifølge Martin Lemberg-Pedersen, at man dermed tolker, at Tyrkiet er et sikkert land at vende tilbage til.

- Og det kan man diskutere, når nu Tyrkiet er i krig på to fronter. De har også deporteret syrere og irakere tilbage til krigszoner, så EU kan ikke garantere, at det ikke vil ske igen.

Spørgsmål: DF har kritiseret aftalen, da de mener, at EU lægger sig for fødderne af Tyrkiet. Hvad mener du om det?

- Lige så snart man lagde op til at lave en aftale med Tyrkiet, så var det forudsigeligt, at man ville miste kontrollen. Det følger et EU-spor, hvor man også tidligere har forladt sig på regimer, der har et problematisk forhold til menneskerettigheder, fordi man simpelthen har villet undgå flygtninge.

- Det er elefanten i EU's asylpolitiske rum: Man vil gøre meget for at undgå flygtninge. Men så ender man altså også med at vise sine kort, og det er det sket i det her tilfælde.

/ritzau/