Migrationskrise vil fortsætte trods aftale med Tyrkiet

Skrevet af admin

17/03/2016

Dagens topnyheder

Selv hvis det på EU-topmødet torsdag og fredag lykkes at nå til enighed med Tyrkiet om en omfattende aftale, der skal bremse menneskestrømmen til Europa, forsvinder flygtninge- og migrationskrisen ikke som dug for solen.

- Man skal være klar over, at det her er ikke altings endelige løsning. Der vil opstå alternative ruter, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) før EU-topmødet i Bruxelles.

Også EU-præsident Donald Tusk siger, at krisen fortsætter, uanset hvor god og "game changing" den aftale, som EU håber at indgå fredag med Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, er.

- Men den kan og bør hjælpe, siger Donald Tusk, efter at EU-samarbejdet har været ved at gå op i limningen under presset fra de over 1,2 millioner flygtninge og migranter, der det seneste år er kommet til EU.

Planen er at sende alle flygtninge og migranter retur fra Grækenland til Tyrkiet, og sammen med lukningen af Balkan-ruten - flygtningenes hovedvej op gennem Europa - har udsigten til sådan en løsning skabt større optimisme i Bruxelles end længe.

- Det, der står på spil, er, om vi kan opnå en aftale, der for første gang giver os mulighed for at få en holdbar europæisk løsning på flygtningekrisen, siger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, der har været drivkraften bag planen.

EU's modydelse til tyrkerne er blandt andet at genbosætte syriske flygtninge, der i dag er i Tyrkiet. For hver syrisk flygtning, der sendes fra Grækenland og retur til Tyrkiet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

Dem, der alligevel tager turen over havet, kommer sidst i køen, og det skal ødelægge menneskesmuglernes forretning i en fart.

Men i et udkast til aftalen mellem EU og Tyrkiet, som Ritzau har set, skal tyrkerne også forpligte sig til at tage "alle nødvendige tiltag for at forhindre nye migrationsruter til vands eller til lands fra Tyrkiet til EU".

Blandt andet Bulgarien, der grænser op til både Tyrkiet og Grækenland, er bekymret over risikoen for nye migrationsruter og vil have garantier for hjælp fra EU, hvis menneskestrømmen pludselig skifter kurs.

Tyrkiet har med en aftale også udsigt til flere penge til syriske flygtninge i Tyrkiet, hurtigere visumfrihed og mere fart på Tyrkiets ellers stillestående udvidelsesforhandlinger med EU.

Frankrig er meget lidt begejstret for visumfrihed til EU for 80 millioner tyrkere, men den største forhindring, der skal overvindes på vejen mod en aftale, er det tyrkiske krav om at åbne nye kapitler i udvidelsesforhandlingerne.

Det støder på hård modstand fra Cypern. Det lille splittede land har en over 40 år lang strid med Tyrkiet, der diskriminerer mod den ellers internationalt anerkendte græsk-cypriotiske regering i Nicosia.

EU-præsidenten skriver i sin topmødeinvitation til stats- og regeringscheferne, at det gælder om at udnytte en migrationsaftale med Tyrkiet til samtidig at støtte genforeningsprocessen i Cypern.

- Kun hvis det kan lade sig gøre, kan vi komme videre her, understreger Donald Tusk, der styrer slagets gang på topmødet.

/ritzau/