Migrationsstrategi deler EU-politikere

Ikke overraskende er der blandede meninger om EU-Kommissionens migrationsstrategi, der bliver præsenteret onsdag i Bruxelles.

Det er især det følsomme punkt med en fordelingsnøgle, så migranter bliver fordelt mere ligeligt mellem EU-landene, der vækker debat.

EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) mener ikke, at en fordelingsnøgle er en "optimal løsning".

- Men den kan være nødvendig for at tvinge de lande, der ikke bidrager. Det bedste ville være, hvis vi fik en frivillig kvoteordning, hvor alle bidrager, siger hun i en skriftlig kommentar.

Hvis kommissionen får gennemført den nødvendige lovgivning til en mere lige fordeling af migranter, kommer det dog ikke umiddelbart til at have indflydelse i Danmark.

På grund af retsforbeholdet står Danmark nemlig uden for den fælles asylpolitik. Hvilket Ulla Tørnæs, parlamentsmedlem for Venstre, også påpeger.

- Vi har en klar aftale om, at flygtninge- og udlændingepolitik er et dansk anliggende. Også efter en afstemning om retsforbeholdet.

- Når det så er sagt, vil jeg også gerne kvittere for, at kommissionen har en helhedsorienteret tilgang til spørgsmålet om migration, siger hun i en pressemeddelelse.

Strategien indeholder også både forslag til, hvad der skal gøres lige nu for at tackle problemerne med migration, og hvad der skal gøres på længere sigt.

Og strategien er mere ambitiøs end, hvad EU-parlamentariker Morten Helveg (R) havde turdet håbe på. Men modsat Ulla Tørnæs så han gerne, at Danmark var en del af den fælles asylpolitik.

- Det ville være godt for Danmark og for Europa, hvis vi delte flygtninge imellem os, i stedet for at et lille land som Danmark tager en så stor del af flygtningene til Europa. Det ville være mere solidarisk, siger han.

Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU er derimod i den helt anden grøft, som mener, at "det er en fortsættelse af årtiers fejlslagen asylpolitik".

- Der er et lystpunkt i planerne, nemlig at EU nu tager et lille ansvar og gør, som FN siger, og fordeler 20.000 flygtninge på baggrund af en specifik fordelingsnøgle, siger hun med henvisning til, at kommissionen vil genbosætte 20.000 i Europa på lovlig og sikker vis.

/ritzau/

Dagens Gossip