Mikhail Khodorkovskij - fra oligark til straffefange

* Mikhail Khodorkovskij er født 26. juni 1963 i Moskva.

* Studerer kemi og økonomi i Moskva.

* Køber i 1990 en bank og bliver siden en af Ruslands rigeste og mest indflydelsesrige forretningsmænd efter Sovjetunionens fald i 1991.

* 1993 udnævnes til viceenergiminister under præsident Boris Jeltsin, som han senere også fører valgkamp for.

* 1997-2004: Bestyrelsesformand for oliegiganten Yukos. Hans imperium, der på dets højdepunkt producerede mere olie end OPEC-medlemmet Qatar, var centreret om Yukos og Menatep, en af de første private banker i det postsovjetiske Rusland.

* Under Ruslands finansielle nedsmeltning i 1998 bliver Yukos en af landets største olieproducenter og landets største private selskab.

* Er i en kort periode Ruslands rigeste mand med en formue på omkring 15 milliarder dollar. Hvor meget af formuen, der i dag er tilbage, er uvist. Men tallet 200 millioner dollar er blevet nævnt flere gange.

* Bliver anholdt i oktober 2003 og anklages for underslæb og hvidvask af penge i milliardklassen efter at have luftet politiske ambitioner og kritiseret præsident Vladimir Putin.

* Anholdelsen skaber frygt for, at Kreml igen ville skaffe sig kontrol med de råstofselskaber, der blev solgt i 1990'erne.

* Khodorkovskij hævder, at han er et offer for korrupte embedsmænd under daværende præsident Putin.

* Bliver i maj 2005 idømt ni års fængsel for bedrageri og skatteunddragelse.

* Efter Khodorkovskijs anholdelse stiller de russiske skattemyndigheder massive krav om betaling af Yukos' skattegæld. Firmaet, der ikke er i stand til at betale, bliver erklæret konkurs og opløst i 2007.

* Nogle af Ruslands rigeste oliefelter, der var ejet af Yokos, bliver solgt på tvangsauktion til det Kreml-kontrollerede selskab Rosneft for langt under markedsværdien.

* Bliver i 2010 dømt i en endnu en retssag, så straffen nu i alt lyder på 14 års fængsel.

* Bliver i december 2013 overraskende benådet af præsident Putin og rejser til Tyskland.

* Privat: Gift i andet ægteskab med Inna, der sammen med parrets børn, to døtre og en søn, i dag er bosat i Schweiz. Har desuden sønnen Pavel fra første ægteskab.

(Kilde: Reuters, dpa)

Dagens Gossip