Mikrobanker uden tilsyn i over tre år

Flere af landets mindste banker kan være konkurstruede, uden at myndighederne aner noget om det, skriver Politiken.

En gennemgang af Finanstilsynets egne inspektionsrapporter viser ifølge avisen, at over en femtedel af landets pengeinstitutter ikke har haft besøg af tilsynet i mere end tre år.

Alvoren i Politikens opgørelse af de manglende kontrolbesøg kan man dog godt tage med en gran salt. Listen er præget af de allermindste banker i Danmark med nogle få undtagelser som Spar Nord og Sparekassen Sjælland.

Når man lægger bankerne på listen sammen målt på arbejdende kapital, udgør de 20 banker 4,2 procent af den danske bankverden. Trækker man Spar Nord ud af listen, drejer det sig kun om 2,1 procent.

En af bankerne er f.eks. den mikroskopiske Fjalring-Trans Spare og Lånekasse. Banken - med to ansatte, Birthe og Kirsten, låner et hjørne i et klasselokale på den lokale friskole, hvor de med børnetegninger i baggrunden bestyrer ind- og udlån. Skulle Finanstilsynet ønske at komme på besøg, vil det være en yderst overskuelig opgave at gennemgå banken. Egenkapitalen er på beskedne to millioner kr., og ifølge sparekassens egen hjemmeside, er der for øjeblikket 450 indlån og 70 udlån.

Men i en snes af landets 94 banker ligger det seneste besøg fra Finanstilsynet altså længere tilbage end juni 2010.

»Vi mener ikke, at Finanstilsynet gør sit arbejde godt nok. Tilsynet skal have ressourcer til at komme i bankerne hvert år. De løbende indberetninger viser sig jo ikke at være tilstrækkelige,« siger Niels Mengel, som er formand for Dansk Aktionærforening.

Direktør i analysevirksomheden Mybanker John Norden advarer om, at konsekvensen af de få tilsyn betyder, at omverdenen kan være aldeles uvidende, hvis en bank er på katastrofekurs.

»Der er alt for længe mellem tilsynsbesøgene, og flere sager har vist, at man ikke kan stole på regnskaberne fra bankerne selv,« siger John Norden.

Østjydsk Bank fremstod indtil for få uger siden som sund og veldrevet, men det ændrede sig, da Finanstilsynets første inspektionsrapport i to år viste, at banken manglede sikkerhed for flere hundrede millioner kroner bag sine udlån.

»Når tilsynet kommer på inspektion og opdager så store problemer, får aktionærerne kappet en stor del af deres investering. Det er nærmest blevet reglen, at besøg betyder nedskrivning. Det er urimeligt. Det skal nødig blive et rent lykkehjul at investere i banker,« siger Niels Mengel.

Tønder Bank blev indtil for syv måneder anset som en af landets sikreste, men da Finanstilsynet i november sidste år kom på sin første inspektion i over fem år, viste det sig, at bankens økonomi var i en miserabel forfatning. Kort efter inspektionen indgav banken konkursbegæring, og investorernes penge gik tabt.

Det betyder, at investorerne er begyndt at tøve med at investere i banker, som ikke har haft besøg af tilsynet i årevis.

»Der er ingen tvivl om, at aktiemarkedet tillægger det stor vægt, om det er længe siden, tilsynet har været på besøg. Mest åbenlyst med Spar Nord«, siger Per Grønborg, som er bankanalytiker i Danske Banks aktieafdeling.

Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard påpeger, at det er en politisk beslutning, om tilsynet oftere skal tjekke bankerne, men vil dog gerne regne på mulighederne for at øge antallet af besøg.

»Hvis der er et ønske om, at vi skal komme oftere, vil vi godt give et bud på, hvad det vil kræve af ressourcer,« siger han til Politiken.

 

Dagens Gossip