Mikroforlag fik øje på Nobelprisforfatter

Selvom hviderussiske Svetlana Aleksijevitj torsdag modtog en af verdens mest prestigefulde litteraturpriser, nemlig Nobels litteraturpris, så har det endnu ikke været muligt at læse hendes romaner på dansk.

Men det vil Forlaget Palomar ændre på fra 1. november 2015. Den dag udgiver forlaget "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt" på dansk.

Håbet er, at mange vil tage ved lære af hendes litteratur, fortæller forlægger Marie Andersen.

- Hun er en meget stor forfatter. Jeg mener, at hun har skrevet nogle vigtige bøger, som man kan blive klogere af at læse, siger Marie Andersen.

Ifølge Marie Andersen har Svetlana Aleksijevitj sin helt egen egen stil, fordi hun blander de litterære genrer.

"Krigen har ikke et kvindeligt ansigt" er fortællinger fra kvinder i Sovjetunionens Røde Armé.

De kæmpede for den virkeliggjorte socialisme i Anden Verdenskrig side om side med de mandlige soldater. Ifølge Svetlana Aleksijevitj blev kvinderne dog aldrig anerkendt som helte ligesom mændene, men derimod mistænkeliggjort efterfølgende.

Svetlana Aleksijevitj fortæller derfor kvindernes historie. Hun brugte flere år på at indsamle historier fra 200 forskellige kvinder, og romanen er blevet en sammenblanding af virkelighed og fiction.

Da Svetlana Aleksijevitj udgav bogen på russisk i 1983 blev den censureret af det kommunistiske system, men i 2004 blev det oprindelige manuskript til bogen udgivet.

Alle hendes bøger været forbudt i Hviderusland. Det blev besluttet, da præsident Aleksandr Lukasjenko kom til magten i 1998.

"Krigen har ikke et kvindeligt ansigt" er første bind i Svetlana Aleksijevitj projekt om at beskrive "det utopiske menneske".

/ritzau/

Dagens Gossip